Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw duizenden anti-regeringsbetogers op straat in Hongkong, na uitlokking pro-China-manifestanten

In Hongkong zijn opnieuw duizenden anti-regeringsbetogers op straat gekomen. Ze doen dit nadat pro-China-manifestanten verschillende "Lennon Walls" hadden gestript van alle anti-regeringsboodschappen en tekeningen. Het voorspelt opnieuw een rumoerig weekend te worden in Hongkong. Het is de vierde maand op rij dat er grote protesten aan de gang zijn tegen de regering.  

Deze ochtend hebben tientallen pro-china-manifestanten boodschappen, tekeningen en graffiti gehaald van verschillende "Lennon Walls" in Hongkong. Deze muren, volgeplakt met kleurrijke anti-regeringsslogans, zijn uitgegroeid tot een symbool van het protest en duiken overal op in het straatbeeld van de voormalige Britse kolonie. Vooral in het financiële centrum. Je ziet ze in metro’s, aan bushaltes, op voetgangersbruggen en zelfs in shoppingcentra.

Voorbijgangers plakken er hun mening over onder meer de ontevrede over de groeiende inmenging van China. Ze zien het als "een creatieve en vredevolle manier van protest".  De muren werden vernoemd naar de Lennonmuur in het communistische Praag uit de jaren 80, in Tsjechië. Deze muur werd na de dood van John Lennon, bedekt met teksten van zijn popgroep The Beatles en uitingen van politiek ongenoegen.

Vrouw verwijdert boodschappen van Lennonmuur in Hongkong.
AFP or licensors

Voor China-aanhanger Junius Ho vormen de muren een doorn in het oog. Hij is een felle tegenstander van de protesten en riep eerder op aan mede-aanhangers van de Chinese regering om honderd van die Lennonmuren vandaag te verwijderen.

Maar de man veranderde gisteravond van mening en postte op zijn facebook de vraag om "omwille van veiligheidsredenen" de muren niet meer schoon te maken "enkel de straten". "We zullen de omgeving schoonmaken met een vreedzame en rationele houding", voegde hij nog toe. Toch werden er verschillende muren van boodschappen ontdaan. 

Verwijderen boodschappen Lennonmuren
AFP or licensors

Vierde maand op rij

In Hongkong trokken later op de dag opnieuw duizenden anti-regeringsbetogers de staat op. Het is de vierde maand op rij dat ze protesteren om hun ongenoegen te uiten over de Chinese regering. Er is een grote manifestatie gepland in Tuen Mun, maar het lokale treinstation werd door de autoriteiten gesloten. Vanavond wordt er een sit-in gehouden aan het Yuen Long station, maar ook dat werd gesloten.

De demonstranten hadden aangekondigd dat ze geen geweld willen, maar zichzelf wel zullen verdedigen. De politie waarschuwde dan weer dat ze traangas zouden gebruiken als de betoging uit de hand zou lopen. 

Protest Hongkong
AFP or licensors

In juni zijn de anti-regeringsbetogingen gestart naar aanleiding van een wet die men wou invoeren waarmee Hongkong verdachten kon uitleveren aan het Chinese vasteland. De aanhoudende protesten in Hongkong gingen geregeld ook met geweld gepaard. De manifestanten verweten de politie dan weer dat zij steeds gewelddadiger tekeer gingen tegen de betogers. 

Wet wordt ingetrokken

Begin deze maand beloofde regeringsleider Carrie Lam dat de wet die de betogingen uitlokte zal worden ingetrokken, maar ondertussen hebben de manifestanten hun eisen uitgebreid. Zo vragen ze onder andere het vertrek van Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong en echte democratische verkiezingen. De anti-regeringsmanifestanten lijken niet van plan op te geven, het valt af te wachten hoe de Chinese regering zal blijven reageren. 

Protest Hongkong
AFP or licensors
mobiele Lennonmuur Hong Kong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Lennonmuur Hong kong
AFP or licensors

Meest gelezen