Universiteit Hasselt ontslaat professor Lode Vereeck wegens ongepast gedrag

De Universiteit Hasselt heeft professor Lode Vereeck ontslagen vanwege ongepast gedrag. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en het wordt bevestigd aan VRT NWS. Er wordt vooral zwaar getild aan de (on)professionele relatie die Vereeck met zijn studenten onderhoudt. Vereeck was tot de verkiezingen van dit jaar senator voor Open VLD.

Lode Vereeck kwam in oktober 2018, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, in opspraak. De universiteit maakte toen vier klachten van (doctoraats)studenten over aan het Limburgse parket, over de hoogleraar economie en beleidsmanagement 

Volgens oud-studenten en een medewerkster was er sprake van -verbaal- grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij zich te vrijpostig gedragen hebben op sociale media en in Whatsapp-berichtjes.

Tuchtonderzoek

Na onderzoek ­besliste het parket om de zaak te seponeren omdat er onvoldoende bewijzen waren voor een strafzaak. Tegelijk hield UHasselt de afgelopen maanden een tuchtonderzoek. 

Aan het dossier werden ook de resultaten van het strafonderzoek toe­gevoegd. Daarin zouden nog meer studenten aan bod gekomen zijn. Volgens de tuchtcommissie bevestigen de resultaten van het tuchtonderzoek dat er “duidelijk sprake is van ongepast gedrag dat een ernstige inbreuk vormt op de deontologie en de waardigheid van het ambt van professor”, laat de universiteit weten in een reactie. “In het bijzonder op de professionele relatie die een professor met studenten moet onderhouden.”

In beroep

De advocaat van Vereeck, Luk Delbrouck, laat weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing, “omdat we menen dat de tuchtfeiten niet bewezen zijn en de sanctie absoluut niet in verhouding staat met die feiten, als die al bewezen zouden zijn”.

“Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen feiten in het privéleven van mijn cliënt en feiten die in aanmerking zouden kunnen komen voor tuchtfeiten in het kader van zijn professionele loopbaan. Dat onderscheid wordt niet gemaakt.”

De advocaat vindt ook dat er helemaal geen sprake is van tuchtfeiten. “Professor Vereeck heeft een heel specifieke manier van interactie met zijn studenten, waarbij hij gebruik maakt van sociale media. Dat is een stijlbreuk met wat er normaal gebeurt. Maar ik denk niet dat we dit mogen aanzien als tuchtfeiten. Daarom gaan we in beroep.”

Meest gelezen