Videospeler inladen...

Verenigde Staten sturen extra troepen en militair materiaal naar Saudi-Arabië na aanval op olie-installaties

De Verenigde Staten sturen extra troepen en militair materiaal naar Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten "om de veiligheid te versterken". Dat doen ze na de aanval op belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië, vorige week. Maar een aanval staat voorlopig niet gepland. 

Vorig weekend werden belangrijke olie-installaties aangevallen in Saudi-Arabië. De Houthi-rebellen uit Jemen eisten de aanval op, naar eigen zeggen omdat Saudi-Arabië hen proberen te verdrijven in Jemen. Maar die theorie wordt in twijfel getrokken. Saudi-Arabië zélf en de Verenigde Staten - een bondgenoot van Saudi-Arabië - wijzen vooral in de richting van Iran, hoewel Iran zelf alles ontkent. 

Een tijdje zag het ernaar uit dat de Verenigde Staten met een tegenaanval zouden reageren op Iran. Dat is echter voorlopig niet aan de orde, zo zei president Donald Trump gisteren. 

Ondertussen is wel duidelijk dat de Verenigde Staten extra troepen en militair materiaal naar Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten sturen, op vraag van die landen zelf, zo klinkt het. "Het is een eerste stap en we sluiten niets uit", zegt de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper. De details zullen naar eigen zeggen de komende dagen worden bekendgemaakt. 

President Trump liet gisteren weten dat er nieuwe sancties komen tegen Iran, deze keer tegen de Iraanse centrale bank. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen