Reporters

Wordt u begluurd door uw webcam? Lek bij Chinese producent treft ook Belgische gebruikers

Volgens de Nederlandse zender RTL Nieuws kunnen kwaadwillenden meegluren met duizenden Nederlandse beveiligingscamera's en babyfoons. Door een lek zijn e-mailadressen en wachtwoorden van duizenden toestellen van de Chinese producent Apexis gepubliceerd. Ook in ons land worden de goedkope webcams verkocht. "Er zullen ook Belgische eigenaars het slachtoffer zijn van het datalek", zegt Pieterjan Van Leemputten van Datanews.

De redactie van de Nederlandse nieuwszender RTL Nieuws heeft de hand kunnen leggen op de e-mailadressen en wachtwoorden die toegang verschaffen tot 14.000 slimme camera's in Nederlandse huizen en tuinen. Het gaat om de gegevens van gebruikers die een webcam van de Chinese producent Apexis hebben gekocht.

Apexis bewaart de gegevens van gebruikers in een slecht beveiligde database. Een anoniem hackerscollectief, The Arcanum Group, heeft het lek in de database in augustus aan de kaak gesteld bij Apexis, maar het bedrijf ging daar niet op in.

Omdat de aangepaste wachtwoorden ook in de slecht beveiligde database van Apexis worden opgeslagen, is volgens RTL Nieuws de enige oplossing voor eigenaren van de toestellen van het bedrijf om de stekker er uit te trekken en het apparaat niet meer te gebruiken.

Heel wat gebruikers passen hun standaardwachtwoord niet aan

Ook in ons land worden de webcams van Apexis te koop aangeboden via webwinkels als Amazon en Wish.

Volgens Pieterjan Van Leemputten van Datanews staat het vast dat er ook in België slachtoffers zullen zijn van het datalek bij de producent van slimme camera's. Daarnaast pleit hij voor meer aandacht voor de beveiliging van camera's die je van op afstand kan bekijken met je smartphone.

"De meeste van die toestellen worden wel beveiligd met een wachtwoord, maar heel wat gebruikers passen het standaardwachtwoord niet aan. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar voor hackers. Eigenlijk moet je jezelf de vraag stellen of je wel gebruik wil maken van die toestellen in je woning", besluit Van Leemputten.

Meest gelezen