Videospeler inladen...

Trump opnieuw onder vuur: zette hij de Oekraïense president onder druk om opponent Joe Biden te beschadigen?

De Amerikaanse president Donald Trump ligt opnieuw onder vuur. Hij zou de Oekraïense president Volodimir Zelenski deze zomer verschillende keren gevraagd hebben om een onderzoek op te starten naar de zoon van de Democraat Joe Biden, mogelijk zijn concurrent bij de komende presidentsverkiezingen. Dat schrijven Amerikaanse media. Op die manier zou Trump geprobeerd hebben om Biden in een slecht daglicht te plaatsen.

President Trump zou zijn Oekraïense collega Zelenski in een telefoongesprek acht keer gevraagd hebben om een onderzoek te starten naar Hunter Biden, de zoon van Joe Biden. Trump zou die vraag hebben gesteld aan Zelenski om met de mogelijk belastende informatie de campagne van Biden in de problemen te brengen. Het verband wordt ook gelegd met een dreigement om 250 miljoen aan Amerikaanse steun voor Oekraïne tegen te houden.

President Volodimir Zelenski
AFP or licensors

Zoon Biden in leiding Oekraïens gasbedrijf

Hunter Biden maakte vijf jaar lang deel uit van de leiding van het grootste private Oekraïense gasbedrijf. Toen de zoon er begon in 2014, was vader Biden vicepresident van de VS. Zoon Hunter Biden stopte in april met zijn baan, toen Joe Biden aankondigde dat hij presidentskandidaat zou zijn. 

Het Oekraïense gasbedrijf waarvoor Hunter Biden werkte, was het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek in Oekraïne, maar dat werd afgesloten zonder aanklacht. Volgens de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giuliani, zou Joe Biden het ontslag hebben gevraagd van de Oekraïense aanklager die destijds het onderzoek voerde naar het bedrijf, omdat die aanklager de activiteiten van Hunter Biden onderzocht. Maar Joe Biden ontkent dat.

Biden zegt dat hij de aanklager in 2016 weg wou omdat die te weinig de strijd tegen de corruptie aanging. En ook andere instanties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zouden ontevreden geweest zijn over het werk van de man.

Natuurlijk heb ik gesproken over een mogelijk onderzoek naar Biden met Oekraïne

Rudy Giuliani, advocaat van president Trump

Advocaat Giuliani zei op de Amerikaanse zender CNN dat hij met Oekraïne heeft gesproken over een mogelijk onderzoek naar Biden. "Natuurlijk heb ik dat gedaan", zei Giuliani vlakaf. En ook president Trump maakt er geen geheim van dat hij alles hierover te weten wil komen.

Obama met Joe Biden en Hunter Biden

Trump boven de wet?

Volgens Democratische politici lijkt het erop dat Trump zijn presidentiële positie heeft misbruikt om zijn eigen campagne te bevoordelen. Washington stelt zich de vraag of Trump er ook mee gedreigd heeft om 250 miljoen Amerikaanse steungelden aan Oekraïne tegen te houden. Dat geld werd vorige week eindelijk vrijgemaakt.

Biden heeft al gereageerd op de vermeende interventies van Trump. "Er is blijkbaar geen grens aan Trumps bereidheid om zijn macht te misbruiken en ons land in de problemen te brengen", aldus Biden. Aanleiding van de hele zaak is de klacht van een klokkenluider uit de inlichtingendiensten tegen Trump. 

Er is blijkbaar geen grens aan Trumps bereidheid om zijn macht te misbruiken en ons land in de problemen te brengen

Joe Biden

"Heksenjacht"

Trump zelf wijst het verhaal van de hand en haalt uit naar de pers. Volgens hem is het gesprek met Zelenski perfect normaal verlopen. "Er is niets gezegd dat op een of andere manier verkeerd was", aldus de president, die het ook heeft over een nieuwe "heksenjacht".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen