Buurman kruipt over dak om gezin te waarschuwen voor brand in Sint-Katelijne-Waver

In Sint-Katelijne-Waver, aan de Sint-Libertusstraat, heeft gisterennacht een brand gewoed in een huis waar 2 kinderen en hun ouders lagen te slapen. Gelukkig kon de buurman over de daken kruipen en de ouders net op tijd wekken.

Het vuur werd rond 3.30 uur 's nachts opgemerkt door een paar buurtbewoners. Zij waarschuwden ook de hulpdiensten. Aan de achterzijde van een rijwoning in de straat was brand ontstaan, waarschijnlijk door  een kortsluiting. Op het moment dat de brand uitbrak, lagen in het huis twee kinderen (4 en 6 jaar oud) en hun ouders te slapen. Geen van hen was wakker geworden door de brand. Er hingen ook geen rookmelders. Maar een buurman die enkele luide knallen had gehoord, vermoedelijk van spuitbussen met reinigingsproducten die ontploften, was wel wakker geworden.   

Over dak gekropen

De buurman klom via het dakvenster op zijn slaapkamer naar buiten en kroop over het pannendak tot bij het dakvenster van de buren die op dat moment nog nietsvermoedend lagen te slapen. De man bonkte op het dakvenster en kon de buren op die manier toch wekken. Het echtpaar, dat op zolderverdieping lag te slapen, kon de twee kinderen die op de lager gelegen verdieping sliepen, nog wakker maken en net op tijd in veiligheid brengen. Het gezin kon via de traphal, die zich op dat moment hoe langer hoe meer begon te vullen met rook, in veiligheid brengen.

foto van dak

Grote schade

Het huis is onbewoonbaar en de schade loopt wellicht in de tienduizenden euro's.  Het echtpaar en de twee kinderen raakten niet gewond, maar zijn nog altijd zwaar onder de indruk. Zij logeren voorlopig bij vrienden.  De buurman, die op het dak was geklommen, liep lichte verwondingen op. Ook hij is nog zwaar onder de indruk van wat er is gebeurd. Hij wil liever anoniem blijven. 
 

Meest gelezen