Videospeler inladen...

Crisisoverleg in Londen om Thomas Cook te redden, klanten urenlang "gegijzeld" in Tunesië

In Londen is er vanmorgen crisisoverleg om te voorkomen dat reisorganisatie Thomas Cook failliet gaat. Dat meldt de BBC. Als er niet snel 200 miljoen pond vers geld wordt gevonden, zou de Britse touroperator komende week failliet kunnen gaan. De reisorganisatie hoopt dat de Britse regering met een noodkrediet over de brug komt. Intussen getuigen Britse klanten dat ze een tijdlang vastgehouden werden in een hotel in Tunesië.

De grootste aandeelhouders en kredietverstrekkers van de Britse touroperator Thomas Cook komen deze voormiddag samen in the City, het economische hart van Londen. Ze moeten naar verluidt snel 200 miljoen pond (omgerekend 227 miljoen euro) zien te vinden om het bedrijf te redden van de ondergang. 

De opties voor de reisorganisatie die in zware financiële moeilijkheden verkeert, drogen stilaan op. De groep zou nu hopen op overheidstussenkomst, melden verschillende media, en de tijd dringt. Vanmiddag zou er een raad van bestuur plaatsvinden.

Thomas Cook zucht onder een grote schuldenlast. Tegelijkertijd zijn de resultaten al een tijdlang zwak, wat het bedrijf onder meer wijt aan de online concurrentie, de onzekerheid over de brexit en het uitzonderlijk zomerse weer vorig jaar.

“Gegijzeld in hotel”

Intussen meldt de Britse omroep BBC dat klanten van Thomas Cook die in Tunesië op reis zijn, hun hotel uren lang niet mochten verlaten. Het hotel zou de gasten gevraagd hebben om extra te betalen, omdat gevreesd wordt dat Thomas Cook de rekeningen niet meer zou betalen.

Op BBC Radio 5 vertelde de Brit Ryan Farmer dat hij samen met andere Thomas Cook-klanten als het ware gegijzeld gehouden werd in een hotel in de Tunesische hoofdstad Tunis. De Brit vertelde dat de hotelgasten het hotel niet mochten verlaten. Er stonden bewakers die de poorten van het hotel gesloten hielden en moesten voorkomen dat de gasten het hotel verlaten.

Intussen zijn er beelden opgedoken waarop te zien is dat de toeristen na uren onderhandelen werden vrijgelaten om hen terug naar het Verenigd Koninkrijk te laten vliegen.

(Lees verder onder de tweet)

Repatriëring

Als Thomas Cook niet snel een oplossing vindt, dreigt het een van de komende dagen failliet te gaan. In dat geval zou er een oplossing moeten worden gezocht voor 600.000 toeristen die op dit moment wereldwijd op reis zijn met Thomas Cook, onder wie 150.000 Britten. 

Als Thomas Cook geen noodkrediet krijgt, zal de Britse overheid al die toeristen moeten repatriëren. Hiervoor bestaat een speciaal noodfonds, zoals in België. Het Garantiefonds Reizen zorgt ervoor dat geboekte reizen toch nog worden uitgevoerd of in elk geval worden terugbetaald en dat eventueel gestrande reizigers worden teruggehaald.

Belgische klanten

In België werken ongeveer 600 mensen bij Thomas Cook.  Jaarlijks regelen zij de reizen van zowat 700.000 vakantiegangers.  Het bedrijf is bij ons altijd rendabel geweest, maar door de problemen bij het Britse moederbedrijf hangen er dus ook donkere wolken boven de Belgische activiteiten.

Thomas Cook Belgium zegt voorlopig niet opvallend meer vragen binnen te krijgen van klanten. Klanten die ongerust zijn kunnen terecht in de service centers en op het telefoonnummer +32 70 750 243.

Bekijk het verslag over de crisis bij Thomas Cook uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen