Videospeler inladen...

Google past instellingen van slimme luidsprekers aan en biedt excuses aan

Google gaat duidelijker aangeven dat er mensen kunnen meeluisteren naar opnames die gemaakt worden met zijn slimme luidsprekers en de Google Assistant-app op smartphones. Het Amerikaanse bedrijf biedt ook zijn excuses aan omdat het voorheen niet duidelijk had gemaakt dat medewerkers konden luisteren naar de opnames die gemaakt worden in de huiskamer of via de smartphone. Daarmee reageert Google op onthullingen van VRT NWS een paar maanden geleden.

Onze redactie bracht in juli aan het licht dat mensen kunnen luisteren naar de opnames die gemaakt worden met de slimme luidsprekers en de Assistent-app van Google.

Een medewerker van een grote onderaannemer van Google liet ons ruim 1.000 fragmenten horen van opnames die hij moest beluisteren en uittikken om de software van Google slimmer te maken, zodat die nog beter kan begrijpen welke (zoek)opdrachten gebruikers geven aan de Google Assistent.

In een eerste schriftelijke reactie op de onthullingen van VRT NWS erkende Google meteen dat er inderdaad mensen naar opnames luisteren. Tegelijk zei het bedrijf dat er maar naar zo'n 0,2% van alle audiofragmenten wordt geluisterd. Google zette meteen alle luister-activiteiten stop.

Excuses en veranderingen

Nu, twee maanden later, komt Google met excuses. “Het is duidelijk dat we tekort zijn geschoten in onze hoge standaarden om u gemakkelijk te laten begrijpen hoe uw gegevens gebruikt worden, en we verontschuldigen ons”, schrijft Google in een uitgebreid blogbericht.

Google zegt dat het de afgelopen tijd al zijn systemen en instellingen ervan goed bekeken heeft. Op basis daarvan kondigt het nu een aantal veranderingen aan die het bedrijf de komende maanden zal doorvoeren in zijn software.

De belangrijkste wijziging: in de instellingen van de slimme luidsprekers en de Assistent-app zal Google nu duidelijk maken dat menselijke "reviewers" naar de opnames kunnen luisteren, om de werking van de software te verbeteren. 

Toestemming geven

Gebruikers zullen nu ook uitdrukkelijk moeten laten weten of de opnames die met hun toestellen gemaakt worden, opgeslagen en eventueel beluisterd mogen worden.

Bestaande gebruikers zullen nog eens expliciet gevraagd worden naar hun voorkeuren. Gebruikers zullen ook altijd een overzicht kunnen raadplegen van de opnames en die kunnen verwijderen, maar dat was eerder ook al het geval.

Gevoeligheid instellen

Google verzekert daarnaast dat opnames die onopzettelijk gemaakt worden onmiddellijk verwijderd worden, want dat gebeurt best vaak: van de ruim 1.000 opgenomen fragmenten die we bij VRT NWS te horen kregen, waren er namelijk 153 die onbewust werden opgenomen.

Om dat te voorkomen kondigt Google aan dat het binnenkort een instelling zal toevoegen waarin gebruikers de gevoeligheid kunnen instellen waarmee de Google Assistent reageert op commando’s die gebruikers geven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen