Iconisch: Jennifer Lopez (50) hult zich opnieuw in de jurk die 20 jaar geleden tot de opstart van Google Images leidde 

Jennifer Lopez in een groene jurk - volgens sommigen een "niemendalletje" - op de Grammy's van 2000. Het was een iconisch moment voor de mode-industrie, meerbepaald voor het modehuis Versace, maar evengoed voor het internet. Iedereen wilde de beelden van Lopez zien, en Google besefte dat ze als zoekmachine een tandje moest bijsteken. Bijna 20 jaar later heeft de intussen 50-jarige Lopez bewezen dat zij én de jurk nog steeds van tel zijn. Ze vormden samen de verrassingsact bij Versace op de Milan Fashion Week. En opnieuw viel ieders mond open van verbazing.

Het is nog steeds een van de meest iconische kledingstukken van Versace: de groene jurk die Jennifer Lopez aanhad op de Grammy's in 2000.

(lees verder onder de foto)

De jurk waarmee het allemaal begon op de Grammy's van 2000

De jurk had op dat moment een prijskaartje van 15.000 euro en viel op door een duizelingwekkend diep uitgesneden decolleté dat ver onder de navel van Lopez eindigde om nauwelijks enkele centimeters lager alweer als een kamerjas uit te waaieren.

Geri Halliwell van The Spice Girls had dezelfde jurk al een maand eerder gedragen tijdens een prijsuitreiking in Frankrijk en ook ontwerper Donatella Versace had het in december 1999 al gedragen tijdens het Met Gala in New York. De styliste van Lopez vond het dan ook géén goed idee. Maar ze kreeg ongelijk: pas toen Lopez de jurk op de Grammy's aantrok, kreeg de jurk wereldwijd de aandacht.

"Het was een onverwacht succes", vertelde Donatella Versace aan de Canadian Press in 2008. "De volgende dag was iedereen erover aan het praten. Het was zo'n moment dat mijn broer Gianni had met de zwarte jurk van Elizabeth Hurley (op de première van "Four weddings and a funeral" in 1994 red)."

(lees verder onder de foto)

Elizabeth Hurley en Hugh Grant op de première "Four weddings and a funeral" in 1994.
1994 Getty Images

Oorspronkelijk had Versace de jurk enkel uitgeleend aan Lopez. Als dank voor de immense publiciteit kreeg Lopez haar uiteindelijk cadeau, ook al omdat de naam van Donatella drie jaar na de dood van haar broer Gianni eindelijk als ontwerper was gemaakt.

(lees verder onder de foto)

Jennifer Lopez en Donatella Versace

Google Images

De voormalige CEO van Google Eric Schmidt vertelde later bij Project Syndicate dat de jurk van Lopez tot een ware overrompeling leidde van de toen nog relatief nieuwe zoekmachine Google. Het inspireerde hem dan ook om "Google Images" op te richten.

"Toen Google werd gelanceerd (in 1998 red.), waren mensen verrast dat ze alles konden vinden door slechts enkele woorden op een computer in te tikken", aldus Schmidt. "Het was beter dan wat ook, maar mensen wilden meer dan alleen tekst. Dat werd voor het eerst duidelijk na de Grammy Awards van 2000, waar Jennifer Lopez een jurk droeg die de aandacht van de hele wereld trok. Destijds was het de meest populaire zoekopdracht die we hadden gezien, maar we hadden geen enkele manier om de gebruikers te geven wat ze wilden: (een foto van) Jennifer Lopez in de groene jurk. Google Images was geboren."

Versie 2020

En die Google Images zal ook dit weekend vaak geraadpleegd zijn. Op de Milan Fashion Week werd namelijk hulde gebracht aan de iconische jurk én aan Lopez.

De hulde ging volgens Vogue van start op te tonen van "Love don't cost a thing". Op die hit van Lopez uit 2001 kwamen de laatste modellen van de show op. Daarna werd op de muur een montage van Google Image-zoekopdrachten geprojecteerd, zoekopdrachten naar de Grammy's van 2000 en naar de jurk. Vervolgens was een stem te horen door de luidsprekers, in ware Google Assistant-stijl: "Okay Google. Toon me nu de echte jurk." Daarop kwam de Amerikaanse zangeres en actrice binnengewandeld. Het publiek ging rechtstaan, haalde mobieltjes boven en begeleidde Lopez met gejuich.

(lees verder onder de foto en video van de catwalk)

De "remake" van de jurk bedekt overigens nog minder dan de oorspronkelijke jurk. 

(lees verder onder de foto's)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Het was fantastisch", reageerde Donatella Versace achteraf in een persbericht. "Men had dezelfde reactie (als in 2000): iedereens mond viel open." 

Lopez vertelde aan Vogue voor de gelegenheid haar verhaal over "de jurk". "Als ze mijn muziek of films niet kennen, kennen ze wel dat moment (op de Grammy's) met die jurk."

(lees verder onder de video)

Lopez is op dit moment te zien in de nieuwe film "Hustlers". Ze heeft de film ook geproduceerd. 

Meest gelezen