Videospeler inladen...

Kankeronderzoeker Johan Swinnen loopt in 25 dagen van Leuven naar Rome

Kankeronderzoeker Johan Swinnen van de KU Leuven is vanavond aangekomen op het Sint-Pietersplein in Rome na een looptocht van zo'n 2.000 kilometer. 25 dagen lang liep hij elke dag gemiddeld 2 marathons om mensen met kanker te steunen.

Onweer, hitte, een valpartij, enzovoort. Het kon Swinnen allemaal niet deren. Hij heeft zijn tocht tot een goed einde gebracht. De opbrengst van de bijzondere onderneming gaat naar kankeronderzoek en projecten die de levenskwaliteit van patiënten bevorderen.

Lees voort onder de Facebookpost.

De tocht kreeg de naam "Beeldje bij beeldje". Om geld in te zamelen zijn 2.000 kleine kleien beeldjes verkocht. Sympathisanten konden zo'n beeldje kopen voor 25 euro en het opdragen aan iemand met kanker. Voor elk verkocht beeldje liep Swinnen één kilometer. Enkele van de beeldjes gingen ook mee naar Italië. Ze figureren in heel wat foto's op de Facebookpagina van "Beeldje bij beeldje".

Lees voort onder de Facebookpost.

De 2.000 beeldjes staan nu in een etalage in de Bondgenotenlaan 81 in Leuven, als een symbool van verbondenheid. Swinnen zal de laatste beeldjes dinsdag, wanneer hij terug in België aankomt, zelf erbij zetten. Later vertrekken ze dan naar hun eigenaars.

Swinnen had zijn looptocht en het einddoel ervan niet op voorhand aangekondigd. "Net zoals kanker zich niet aankondigt en een beetje symbolisch voor de kankerpatiënt die vaak ook niet weet waar zijn tocht uiteindelijk eindigt", zei hij daarover.

De man is niet aan zijn proefstuk toe. In 2017 liep hij al eens naar Santiago de Compostela, het bekende bedevaartsoord in Spanje. Hij had beloofd dat hij dat zou doen als zijn zoon, bij wie een hersentumor was vastgesteld, die kanker zou overwinnen. 

Meest gelezen