"Tot 80 procent minder stikstofdioxide en dieselroet in Brusselse lucht op deze Autoloze Zondag"

De Autoloze Zondag in het Brussels Gewest heeft een positief effect gehad op de luchtkwaliteit in de hoofdstad. De concentraties stikstofdioxide en dieselroet lagen vandaag 70 tot 80 procent lager dan op een gewone zondag, zegt Frans Fierens van Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. De kersverse Brusselse minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft het over een mooie editie zonder incidenten.

Tussen 9.30 uur en 19 uur was er veel minder verkeer vandaag in de Brusselse straten. Enkel wie een speciaal pasje had mocht met de auto de stad in. Aangenaam voor fietsers en voetgangers, maar ook goed voor de luchtkwaliteit. "Het gaat niet om een nieuw fenomeen, we zagen dit ook al de voorbije jaren tijdens de Autoloze Zondagen, maar het is wel objectief meetbaar", zegt Frans Fierens van Ircel.

"Op meetplaatsen waar normaal veel verkeer passeert, zien we vandaag concentraties van stikstofdioxide en dieselroet die ongeveer 70-80 procent lager zijn dan op een gemiddelde zondag. Dat is toch wel een bewijs dat die Autoloze Zondag zorgt voor heel wat minder luchtvervuiling. Daar moet wel bij verteld worden dat de weersomstandigheden vandaag ook gunstig zijn, overal was er minder luchtvervuiling. Op andere plaatsen (waar er geen Autoloze Zondag is, red.) gaat het over 20 tot 30 procent."

Het effect van het bannen van autoverkeer is dus snel merkbaar in de metingen. "Dat geldt ook andersom: als zondagavond de auto's weer toegelaten worden in het Brussels gewest, gaan de polluenten snel weer naar de normale waarden", zegt Fierens.

Bekijk het verslag in "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Geen incidenten

Alles verliep rustig. "We hebben vooralsnog geen weet van zware incidenten of ongevallen", zegt Camille Thiry, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. "Her en der zijn er wel wat aanrijdingen tussen fietsers geweest maar zonder veel erg. De politie heeft dit jaar ook actiever gecontroleerd."

Cijfers over het aantal mensen dat speciaal vandaag naar Brussel afzakte, zijn er niet. "Maar de Mobilmix Village op het De Brouckèreplein trok zo'n 5.000 bezoekers, en de stand in het tramdepot in Elsene ongeveer 2.500 geïnteresseerden", zegt de Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt.

Niet alleen in Brussel

Ook in tientallen andere steden en gemeenten was er vandaag een Autoloze Zondag. Vandaag was de laatste dag van de Europese week van de mobiliteit. Ook Parijs was bijvoorbeeld autovrij vandaag, en Londen deed voor het eerst mee. In Oost-Europa sprongen Hongarije en Polen op de kar. 

Onze reporter Bart Cortoos brengt live verslag uit in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen