Station Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw onrust in Hongkong: vernielingen aangebracht in stations en winkelcentrum

In Hongkong zijn door anti-regeringsmanifestanten de weg en spoorwegverbindingen naar de luchthaven verstoord. Ook werd er een metrostation en shoppingcenter gevandaliseerd. De aanhoudende protesten hebben dit weekend opnieuw een gewelddadig wending gekregen. De politie heeft de controles ondertussen opgevoerd en vermindert de mogelijkheden om naar de luchthaven te gaan. 

De achtste internationale luchthaven ter wereld is de afgelopen tijd herhaaldelijk het doelwit geweest van de anti-regeringsdemonstranten. Om te voorkomen dat ze in te grote getale ter plaatse komen, stopt de sneltreinverbinding tussen de luchthaven en het centrum van Hongkong in minder stations en zijn de busverbindingen beperkt.

De protestbeweging had via verschillende forums de demonstranten opgeroepen "om de veerkracht van de luchthaven te testen", door spoor- en wegverbindingen te verstoren, barricades op te zetten en gebouwen te bezetten.

Barricade
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook werden er door demonstranten vernielingen aangebracht in het Sha Tin metrostation. Ze sloegen onder ander  beveiligingscamera’s en de elektronische toegangspoorten stuk.

De demonstranten verbergen hun gezicht met zwarte maskers. De politie kwam ter plaatse als de oproerkraaiers vertrokken waren en sloten het station. Ook bij betogingen in een winkelcentrum brachten een aantal demonstranten vernielingen aan.  

shoppingcenter Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In de vroegere Britse kroonkolonie zijn er al sinds juni protesten aan de gang tegen de plaatselijke regering en tegen de groeiende invloed van China. De protesten zijn uitgegroeid tot massale antiregeringsdemonstraties en gaan steeds vaker met geweld en vernieling gepaard.

De betogers zeggen dat ze blijven protesteren tot al hun eisen ingewilligd zijn. Ze vragen onder andere volledige democratische verkiezingen en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld tijdens voorgaande demonstraties. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Shoppingcenter Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen