Videospeler inladen...

PVDA-voorzitter Peter Mertens: “Al 45.000 handtekeningen voor minimumpensioen van 1.500 euro”

De PVDA heeft ruim 45.000 handtekeningen verzameld voor een burgerwet die een minimumpensioen van 1.500 euro wil garanderen. Dat heeft Peter Mertens, de voorzitter van de extreemlinkse partij, vanmiddag bekendgemaakt tijdens het partijfeest Manifiesta in Bredene. Tijdens zijn toespraak haalde Mertens ook fel uit naar de traditionele partijen én antipode Vlaams Belang. Volgens de partij waren er dit weekend 14.000 aanwezigen op Manifiesta.

Het parlement is sinds deze legislatuur verplicht om burgers te horen die meer dan 25.000 handtekeningen verzameld hebben voor een bepaald voorstel. De PVDA wil als eerste van die nieuwe wet gebruikmaken om een zogenoemde burgerwet in te dienen. 

Vorige week lanceerde de extreemlinks partij een online petitie om een voorstel te steunen dat een minimumpensioen van 1.500 euro zou garanderen. Op elf dagen tijd heeft de partij ruim 45.000 verzameld voor het voorstel. De partij wil het voorstel indienen als er 100.000 handtekeningen zijn. Om die te verzamelen geeft de partij zichzelf drie maanden tijd.

Laagste pensioenen van Europa

“Wij komen op voor een pensioen van minstens 1.500 euro netto voor mannen en vrouwen die hun hele leven hebben gewerkt. Dat is geen luxe“, zei partijvoorzitter Peter Mertens vanmiddag tijdens zijn toespraak. “Dat is een minimum om een waardig leven te kunnen leiden.”

Het minimumpensioen van 1.500 euro zou volgens PVDA-Kamerfractievoorzitter Raoul Hedebouw een serieuze verbetering betekenen in vergelijking met de huidige situatie. Mannen krijgen in ons land nu een gemiddeld pensioen van 1.240 euro per maand, vrouwen 989 euro. 

Volgens de PVDA zou de invoering van een minimumpensioen van 1.500 euro de overheid jaarlijks 2,2 miljard kosten. Het bedrag loopt op tot 2,8 miljard als de regeling ook voor de zelfstandigen zou gelden. De partij wil deze meeruitgave financieren met inkomsten uit de door haar bepleitte miljonairstaks op de zeer hoge inkomens (goed voor 7 à 8 miljard euro) en het opvoeren van de strijd tegen fiscale fraude (geschatte opbrengst van 3 miljard euro).

“Afstraffing”

In zijn toespraak was partijvoorzitter Mertens scherp voor de traditionele partijen. "Ze hebben de grootste electorale afstraffing gekregen uit de naoorlogse geschiedenis, maar ze doen gewoon voort. Charles Michel, de man die een zwart begrotingsgat van 13 miljard achterlaat, wordt nu voorzitter van de Europese Raad. Hoe groot moet het begrotingsgat eigenlijk zijn, voordat je géén voorzitter van de Europese Raad wordt?". En "Bart De Wever, die doet gewoon alsof hij de verkiezingen gewonnen heeft", sneerde Mertens.

Ook Vlaams Belang, de uiterst rechtse antipode van de PVDA, kreeg een veeg uit de pan van Mertens. Volgens Mertens zet de partij de mensen tegen elkaar op “om het rijkste volk buiten schot te laten”. “De normalisering van het fascisme is verontrustend;” waarschuwde Mertens nog, “en daar draagt ook de N-VA toe bij”, omdat de partij het “racisme relativeert en het Vlaams Belang normaliseert” zou ze volgens Mertens mee het pad effenen voor extreemrechts.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen