Videospeler inladen...

Beurshandel in Caïro stilgelegd na zeldzame protesten tegen Egyptische president al-Sisi 

De nieuwe protesten tegen de president van Egypte, Abdel-Fatteh el-Sisi, baren ook de financiële markten zorgen. De beurs van Caïro dook zo fel in het rood dat de handel even werd stilgelegd. In het noordoosten van Egypte, in Suez, kwamen al twee nachten op rij manifestanten op straat.  Ze zijn ontevreden over de regering en eisen het vertrek van de president. 

Op de beurs van Caïro wordt paniekerig gereageerd op de protesten. De brede beursindex (EGX100) dook zondag 5,5 procent lager. Volgens het financiële persagentschap Bloomberg gaat het om de grootste daling sinds 2012. Vooral de grondstoffen, chemie en vastgoed verliezen terrein. Op de middag werd de beurshandel even stilgelegd, maar bij het hervatten van de handel bleef de beurshandel in het rood.

Enkele honderden manifestanten

De voorbije twee nachten kwamen enkele honderden manifestanten op straat in Suez. Ook in Caïro, Alexandrië en Mahalla zouden er protesten zijn geweest.

In Suez waren de ordediensten talrijk aanwezig en kregen steun van pantservoertuigen. Volgens een manifestant die anoniem getuigde aan het Franse persagentschap AFP, hadden de ordediensten traangas, rubberkogels en echte kogels gebruikt. Volgens de manifestanten zijn er gewonden gevallen. Een bron bij de veiligheidsdiensten bevestigde de aanwezigheid van enkele tientallen manifestanten in Suez, maar gaf geen details over de reactie van de autoriteiten.

In Caïro waren politieagenten gisteren ingezet aan het Tahrirplein, symbool van de revolutie in 2011. De avond voordien waren daar tientallen manifestanten bijeengekomen om het vertrek van de president te eisen. De politie jaagde de manifestanten uit elkaar. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn 74 mensen opgepakt in Caïro, zo vernam AFP uit een bron bij de veiligheidsdiensten. 

antiregeringsprotest is erg zeldzaam

Antiregeringsmanifestaties zijn erg zeldzaam in Egypte. Daar is de noodtoestand in voege. Protestbewegingen zijn verboden sinds president Mohamed Morsi in 2013 door het leger is afgezet. Toen was generaal al-Sisi bevelhebber. De afgelopen dagen werd op sociale media opgeroepen om te betogen. Een zakenman die in ballingschap leeft, Mohamed Aly, riep  gisteren op tot een "mars van miljoen" op 27 september.

Bekijk hieronder beelden van de demonstratie vrijdag in Caïro:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen