Videospeler inladen...

Premier Charles Michel stelt verdubbeling federale bijdrage aan strijd tegen klimaatopwarming voor 

Premier Charles Michel zal het parlement vragen om de Belgische bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming te verdubbelen. Dat heeft hij maandag aangekondigd tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in New York. "Premier Michel had concrete voorstellen en hij sprak onder meer over een fonds om de armste landen te financieren die proberen de omslag te maken naar groene energie", meldt Björn Soenens.

De Belgische premier Michel heeft in New York extra inspanningen van België en Europa aangekondigd in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. De ontslagnemende premier van België wordt op 1 december de nieuwe voorzitter van de Europese Raad.

De federale bijdrage aan het Green Climate Fund van de VN bedraagt momenteel 10 miljoen euro per jaar, over de vijf afgelopen jaren. Bij die 50 miljoen euro kwam ook 35 miljoen euro van de gewesten. De regering stelt voor het federale deel te verdubbelen naar 20 miljoen per jaar voor de vier komende jaren. De gewesten moeten nog beslissen of ze dat zullen volgen. De Klimaatcoalitie wil dat het totale bedrag 160 miljoen euro bedraagt.

 De Belgische financiering verloopt via verschillende kanalen: bijdragen aan multilaterale fondsen zoals het Green Climate Fund van de VN en het fonds voor minder ontwikkelde landen, maar ook via bilaterale kanalen (BIO, Enabel en niet-gouvernementele samenwerking).

De premier zal de verdubbeling voorstellen aan het parlement, zoals verplicht is nu de regering in lopende zaken is. Andere landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen gingen ook het engagement aan om hun bijdrage te verdubbelen.

Michel schreef België ook in het Europese perspectief in om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat betekent dat de landen hun uitstoot tot een maximum beperken en de rest compenseren, door  bijvoorbeeld bomen te planten.

Voor de VN had Michel het over een "hartskreet door de jongere generaties gericht aan ons bewustzijn", enkele uren na het harde pleidooi van de Zweedse jonge activiste Greta Thunberg. De klimaatverandering is "de uitdaging van deze eeuw", aldus nog de premier.  "We zullen slagen", aldus Michel, die zei te rekenen op innovatie, intelligentie en vastberadenheid om dit "grote obstakel voor de mensheid" te overwinnen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen