Videospeler inladen...

Emmy's voor "Game of thrones" en "Fleabag", oproep voor "meer verdraagzaamheid" in dankspeeches

In Los Angeles in de Verenigde Staten zijn de Emmy Awards uitgereikt, de belangrijkste televisieprijzen. "Game of thrones" heeft de Emmy voor beste dramareeks gewonnen. De prijs voor beste comedyreeks ging naar de Britse reeks "Fleabag".  Opvallend waren de geëngageerde dankspeeches van de winnende acteurs Billy Porter en Patricia Arquette waarin ze een oproep deden voor meer verdraagzaamheid ten aanzien van de lgbtq-gemeenschap. 

De fantasyreeks "Game of thrones" van HBO is tijdens de 71e Emmy Awards bekroond als beste dramareeks. "Game of thrones" was de absolute favoriet om de prijs van beste dramareeks te winnen, hoewel het achtste en laatste seizoen door heel wat fans lauw onthaald werd. Deze prijs kan gezien worden als een bekroning voor de hele reeks. In totaal won de reeks deze keer 12 Emmy's, 10 daarvan werden eerder wel al uitgereikt in de kleinere, technische categorieën.

Acteur Peter Dinklage (foto hieronder) kreeg de prijs voor beste acteur in een bijrol in een dramareeks.  Voor Dinklage is het al de vierde keer dat hij een Emmy krijgt voor zijn vertolking van Tyrion Lannister in de reeks. Geen enkele genomineerde actrice uit de reeks mocht deze keer een prijs mee naar huis nemen.   (lees telkens verder onder de foto's en video's)

AP
Videospeler inladen...

De Britse dramareeks "Fleabag" die Phoebe Waller-Bridge maakte voor Amazon kreeg verrassend de Emmy voor beste komedie. De reeks speelt zich af in Londen en volgt het turbulente leven van de jonge vrouw Fleabag.  De favoriet in deze categorie was de HBO-reeks "Veep", die de categorie al driemaal won.  Ster en bedenker Phoebe Waller-Bridge (foto hieronder) won ook de Emmy voor beste hoofdrolspeelster in een komedie.  In totaal kreeg de reeks zes beeldjes. 

Videospeler inladen...

Acteur Billy Porter (foto hieronder) kreeg de Emmy voor de beste hoofdrolspeler in een dramareeks voor zijn rol in "Pose". Hij is de eerste openlijk homoseksuele zwarte acteur die de Emmy in die categorie krijgt. In zijn dankspeech zei hij dat hij zeer blij is dat hij lang genoeg geleefd heeft om dit nog mee te maken. Hij citeerde James Baldwin, die in 1960 al een essay schreef met de titel "They can't turn back". "Het heeft me vele jaren gekost om al de vuiligheid uit te kotsen die ik geleerd had over mezelf en half geloofde, alvorens ik hier kon rondlopen alsof ik het recht had hier te zijn". "Ik heb het recht", voegde Porter eraan toen. "Jij hebt het recht. Wij hebben allemaal dat recht". "Pose" is bij ons te zien op BBC 2 en op Netflix en gaat over de travestietenbals die in de jaren 80 in New York werden georganiseerd. 

AP

De Britse actrice Jodie Comer (foto hieronder) sleepte dan weer de award voor beste hoofdrolspeelster in een dramareeks binnen voor haar rol in "Killing Eve". Die reeks is ook ontwikkeld door Phoebe Waller-Bridge en is gebaseerd op de "Codename Villanelle"-romans van Luke Jennings. Jodie Comer speelt Villanelle/Oksana Astankova, een huurmoordenares, die geobsedeerd raakte door Eve, een medewerkster van de Britse veiligheidsdienst MI5. 

AP

"Chernobyl", de minireeks over de kernramp in Tsjernobyl in 1986, kreeg dan weer de Emmy voor beste miniserie. De HBO-reeks draait rond de kernramp uit 1986 en kreeg ook al heel wat technische awards. "Chernobyl" wordt vanaf april 2020 uitgezonden op Canvas, net in de periode waarin de ramp plaatsvond. 

In het luik miniserie gingen verder Jharell Jerome ("When they see us"), Michelle Williams ("Fosse/Verdon"), Ben Whishaw ("A very English scandal") en Patricia Arquette ("The act") met de prijs voor respectievelijk "beste acteur", "beste actrice", "beste mannelijke bijrol" en "beste vrouwelijke bijrol" naar huis.

Arquette droeg de prijs op aan haar -intussen overleden- transseksuele zus Alexis en gaf een krachtige speech waarin ze een oproep deed voor meer rechten en meer respect voor transgenders. "Ik rouw nog steeds om Alexis", zei ze. "En ik zal dat de rest van mijn leven blijven doen totdat we de wereld veranderen en transmensen niet langer vervolgd worden. En geef hen jobs, het zijn mensen, laten we onze vooroordelen achter ons laten." 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

De belangrijkste prijzen op een rij

  • Beste dramareeks: "Game of thrones" (HBO)
  • Beste komische reeks: "Fleabag" (BBC/Amazon)
  • Beste miniserie: "Chernobyl" (HBO)
  • Beste acteur in een dramareeks: Billy Porter in "Pose" (FX)
  • Beste actrice in een dramareeks: Jodie Comer in "Killing Eve" (Netflix)
  • Beste acteur in een komische reeks: Bill Hader in "Barry" (HBO)
  • Beste actrice in een komische reeks: Phoebe Waller-Bridge in "Fleabag" (BBC/Amazon)
  • Beste acteur in een tv-film of miniserie: Jharrel Jerome in "When they see us" (Netflix) 
  • Beste actrice in een tv-film of miniserie: Michelle Williams in "Fosse/Verdon" (FOX)
  • Beste televisiefilm: "Black mirror: Bandersnatch" (Netflix)

Meest gelezen