Francken wil met PS onderhandelen over federale regering: "Je moet spelen met de kaarten die je hebt"

N-VA-boegbeeld Theo Francken wil dat er nu serieus onderhandeld wordt met de PS. Hij ziet zelfs een basis voor een compromis: strengere migratieregels versus betere sociale rechten, zoals een hoger basispensioen. Maar het gesprek met de PS over confederalisme wordt niet makkelijk. "Je kunt dat betreuren maar je moet spelen met de kaarten die je hebt."

Vorige week al, toen hij een toespraak hield voor rijke (vooral Franstalige) ondernemers in de Brusselse Cercle de Lorraine, kwam Theo Francken met een nieuw sociaal contract op de proppen. Verstreng de toegang tot het grondgebied en scherp de migratieregels aan, zei hij, en in ruil kunnen we toegevingen doen op sociaal vlak. Zoals een hoger basispensioen, dus. 

Francken ziet dit als de basis voor een mogelijk akkoord met de PS. "We kunnen nog sleutelen aan de toegang tot het grondgebied en de sociale zekerheid", zegt hij in "De Ochtend"  op Radio 1. "We moeten niet zomaar dingen geven aan mensen die er pas zijn. Eerst moeten ze bijgedragen hebben voor ze kunnen meegenieten van de welvaart waarvoor zo velen bloed, zweet en tranen gegeven hebben. Veel mensen vinden dat te veel mensen te snel te veel krijgen. Daar moet je naar luisteren."

Francken zegt aan de andere kant ook te willen luisteren naar de verzuchtingen over een te laag pensioen. "Veel mensen klagen daarover, terwijl ze tientallen jaren hebben bijgedragen. Als je met de PS aan tafel zit, kun je die vraag niet negeren."

Geen confederalisme meer?

Onderhandelingen met de PS houden ook in dat N-VA de roep om confederalisme zal moeten inslikken. Door de weerzin van de PS tegen zo'n scenario maar ook door de mathematisch werkelijkheid dat er met (bijvoorbeeld) een paars-gele regering geen tweederdemeerderheid in de Kamer is, wat nodig is voor een staatshervorming.

"Ik sta voor Vlaamse onafhankelijkheid en confederalisme. Dat zou goed werken, ook al zou het nogal wat commotie veroorzaken. Maar de puzzel ligt er niet. Er ís geen tweederdemeerderheid met de PS en je zit met de extreme partijen. Die zijn groot geworden, maar spelen eigenlijk niet mee. Je kunt dat betreuren maar je moet spelen met de kaarten die je hebt."

En dus moet er nu met PS onderhandeld worden, zonder ook maar enige garantie op succes. De standpunten blijven ver uit elkaar liggen. "We moeten op zijn minst een stevige intellectuele oefening ondernemen en kijken of we kunnen landen", zegt Francken. "Als dat lukt, is dat goed. Als dat niet lukt, dan hebben we het tenminste geprobeerd en kunnen we de kiezer in de ogen kijken." 

Meest gelezen