Tijdens de protesten werden een aantal overheidsgebouwen en winkels in brand gestoken
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Geweld in Papoea laait weer op: zeker 26 doden en verschillende gebouwen afgebrand

In de oostelijke provincies Papoea en West-Papoea van Indonesië vonden vandaag opnieuw een aantal gewelddadige protesten plaats. Indonesische autoriteiten beweren dat betogers talloze overheidsgebouwen en winkels in brand hebben gestoken in de stad Wamena. Over de hele regio zouden zeker 26 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie minstens 25 burgers en 1 soldaat. Het dodentol kan nog verder oplopen.

De betogingen leken de laatste weken in intensiteit te zijn afgenomen, maar vandaag werd duidelijk dat er nog steeds veel spanningen zijn in de regio. De uitbarstingen in de stad Wamena zouden vandaag bijzonder hevig zijn verlopen wanneer betogers talloze gebouwen in brand staken.

Het protest kwam op gang door een verhaal over een Indonesische leerkracht die zich racistisch zou hebben uitgelaten over Papoeaanse studenten. De Indonesische overheid ontkent dat het voorval zich heeft voorgedaan en spreekt van een hoax met als doel de protesten weer te laten oplaaien. 

Het protest zou zijn geëscaleerd en betogers zouden een aantal gebouwen in brand hebben gestoken. Niet alleen overheidsgebouwen, maar ook winkels zijn daarbij afgebrand. Indonesische lokale autoriteiten beweren dat de meeste slachtoffers van vandaag in deze branden zijn omgekomen.

De Indonesische stafchef van de president, Moeldoko, beschuldigt de separatistische protestbewegingen van het aanzetten tot geweld om zo een reactie van de lokale autoriteiten uit te lokken. Moeldoko beweert dat ze dit doen om de aandacht op te eisen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die vandaag in New York is begonnen.

De Papoeaanse betogers komen al weken op straat tegen talloze gevallen van discriminatie van de Indonesische autoriteiten. Zowel etnisch als taalkundig verschillen de Papoeanen significant van de rest van de Indonesische bevolking.

Daarnaast willen verscheidene protestbewegingen ook een onafhankelijkheidsreferendum voor de regio. Indonesië heeft reeds 1.200 politieagenten naar de regio gestuurd in een poging om de situatie onder controle te krijgen. Daarnaast heeft de regering ook het internet afgesloten op talloze plaatsen in de provincies om de communicatie van de protestbewegingen te verstoren.

Betogers uitten hun woede door een aantal gebouwen in brand te steken
AFP or licensors
Betogende studenten met de Papoeaanse vlag geverfd op hun lichaam
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen