Iran laat Britse olietanker Stena Impero na 65 dagen vrij

Iran laat de onder Britse vlag varende olietanker Stena Impero vrij. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse regering bekendgemaakt. De tanker lag 65 dagen aan de ketting, omdat het schip volgens Iran de regels van het maritiem recht in de Perzische Golf had overtreden.

Iran nam de Stena Impero op 19 juli in beslag in de straat van Hormuz, in een periode vol spanningen in de regio. Volgens Iran had het schip de regels van het maritiem recht in de Perzische Golf overtreden. De Stena Impero zou namelijk noodoproepen genegeerd hebben en na een aanvaring met een vissersschip zijn transponder hebben afgezet.

Al die tijd voerde Iran een juridisch onderzoek naar het schip in de zuidelijke Iraanse havenstad Bandar Abbas. Volgens een woordvoerder van de Iraanse regering is "het juridisch onderzoek afgesloten en zijn de voorwaarden vervuld voor het vrijgeven van de tanker", die nu "vrij in zijn bewegingen" is. Of het schip Iran intussen heeft verlaten of wanneer dit zou gebeuren, zei de woordvoerder niet.

Aan boord van het 183 meter lange schip van rederij Stena Bulk waren op het moment van de inbeslagname 23 mensen. 7 van hen werden enkele weken geleden al vrijgelaten. 

Meest gelezen