Videospeler inladen...

Ivan De Vadder over opening Theo Francken (N-VA) naar PS: "Doet mij denken aan 'de bocht van Bracke'"

De opening die Theo Francken (N-VA) naar de PS lijkt te maken voor de vorming van een federale regering, heeft veel weg van de zogenoemde "bocht van (Siegfried) Bracke" 5 jaar geleden. Dat zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder in "Terzake" op Canvas.

De N-VA moet ernstige gesprekken met de PS aangaan voor de vorming van een federale regering. In ruil voor een streng migratiebeleid, zouden de Vlaams-nationalisten bereid zijn het confederalisme te laten vallen en ook enkele sociaal-economische toegevingen te doen zoals een hoger basispensioen. Die opvallende boodschap bracht boegbeeld Theo Francken deze morgen (opnieuw) in "De ochtend" op Radio 1.

Is dat een partijstandpunt? Of gaat het om niet meer dan een persoonlijke mening van de ex-staatsecretaris voor Asiel en Migratie? "Het is een persoonlijke reactie van Francken", zegt Ivan De Vadder vanavond in "Terzake" op Canvas. "Een week geleden zei hij hetzelfde op een lezing."

Tweederdemeerderheid

"Zijn uitspraken doen me denken aan "de bocht van Bracke"", gaat De Vadder voort. Daarmee verwijst hij naar de beruchte uitspraak van ex-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) die 5 jaar geleden verklaarde dat zijn partij het communautaire vraagstuk in de koelkast wou steken in ruil voor een streng en rechts sociaal-economisch beleid.

"Ook toen werd de strategie van een partij gewild of ongewild blootgelegd", zegt De Vadder. "Je moet even meeredeneren, wat Francken ook doet: voor confederalisme is een tweederdemeerderheid nodig. De 6 partijen die momenteel federaal rond de tafel zitten, hebben die niet."

Hefbomen

"Tegelijk zijn hefbomen zoals asiel en migratie en een sociaal-economisch beleid op het federale niveau erg belangrijk. De N-VA is niet incontournable, de PS wel. Als de N-VA die hefbomen in handen wil houden, moet ze met de PS praten."

"Francken pleit al langer voor zo'n gesprek en stelt nu voor een nieuw contract te maken, met de kiezer en met de PS: een heel strenge manier om ons land binnen te mogen, maar eens je binnen bent, kan je van een genereuze welvaartstaat genieten." 

Voorzitter Francken?

Praat Francken op die manier als een toekomstige voorzitter van de N-VA? "Dat doet op dit moment niet de ronde", zegt De Vadder. "Francken hecht wel veel belang aan zijn verkiezingsuitslag. Die was in zijn provincie Vlaams-Brabant beter dan elders in Vlaanderen voor de N-VA."

"Daaruit put Francken moed om geregeld naar buiten te komen. Op het einde van de vorige regering was hij de gebeten hond na de discussie over het Marrakech-pact. Dat is helemaal gekeerd, je voelt het zelfvertrouwen bij Francken."

Communicatieproblemen

"De N-VA heeft de laatste tijd wel vaker communicatieproblemen", zegt De Vadder nog. "Vaak zijn die het gevolg van lekken waardoor het niet duidelijk is wie probeert te manipuleren. Nu haalt de partij het nieuws met het mogelijk opgeven van het confederalisme in ruil voor samen met de PS regeren. Als dat het beeld van de partij wordt, dan heeft ze een probleem."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Ivan De Vadder in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van Pieterjan De Smedt die voor "Terzake" verschillende prominente politici interviewt in het Vlaams Parlement: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen