KU Leuven wil studiekeuze koppelen aan behaalde cijfers in het secundair onderwijs

De rector van de KU Leuven Luc Sels wil de keuze van een studierichting koppelen aan de studieresultaten in het secundair onderwijs. Op die manier wil hij studenten beter begeleiden in hun zoektocht naar de juiste studie. Dat schrijft De Standaard.

Amper 1 op de 3 studenten aan de KU Leuven haalt zijn bachelor in de voorziene 3 jaar. Dat moet dringend veranderen, zegt rector Luc Sels aan het begin van het academiejaar in Leuven. 10 jaar geleden haalde nog bijna de helft een diploma in die 3 jaar. Sels wil nu nagaan of de richting die de studenten willen volgen wel de juiste is voor hen.

Dat kan op verschillende manieren. De Leuvense universiteit heeft nu al ijkingsproeven ontwikkeld die de studenten een idee moeten geven waar ze aan beginnen. Het kan nog interessanter, zegt Luc Sels in "De ochtend" op Radio 1. "Uit onderzoek weten we dat we een zeer goede richtingaanwijzer krijgen als we die ijkingsproeven combineren met het gemiddelde percentage én met de richting in het secundair onderwijs." 

De cijfers uit het secundair onderwijs heeft de KU Leuven niet. Sels pleit ervoor om alle gegevens van het hele studietraject van een kind samen te brengen. "Anders missen we informatie die richtinggevend kan zijn," vindt hij.

Voor alle duidelijkheid, de ijkingsproef is niet bindend. Wanneer een student niet slaagt in zo'n proef, kan hij of zij toch nog aan de gewenste studie beginnen. Ook wie minder goede cijfers haalde in het secundair onderwijs mag probleemloos voort studeren. Maar Luc Sels hoopt dat de maatregelen wel iets kunnen verhelpen aan de lange studiejaren van sommige studenten.

Meest gelezen