2019 Invision

Berry Gordy (89), de ontdekker van Diana Ross en Michael Jackson, houdt ermee op

Berry Gordy, de oprichter van het legendarische Motown-platenlabel, gaat op zijn 89e met pensioen. Dat heeft hij gisteren aangekondigd op een feestje voor de 60e verjaardag van het label dat onder anderen Stevie Wonder, Diana Ross, Marvin Gaye en The Jackson 5 een kans gaf.

Berry Gordy houdt het na 60 jaar in de muziekindustrie voor bekeken. Hij had er in 1959 al een carrière als bokser opzitten en trachtte tevergeefs ook een platenzaak te runnen, toen hij bij zijn familie een lening van 800 dollar aanging om een platenlabel uit de grond te stampen. Hij kocht er een klein huis mee in een verpauperde wijk van Detroit en richtte zijn garage in als opnamestudio. Boven de ingang een plakkaat met daarop "Hitsville USA" - ambitie is Gordy nooit vreemd geweest.

Schrijver van hits

Twee jaar eerder - hij was toen 28 - schreef Gordy samen met zijn zus en een andere songschrijver "Reet Petite", het eerste van meer dan 70 nummers waar Gordy een hand in had. Jackie Wilson nam het nummer in 1957 op en haalde er de hitlijsten mee. Maar het nummer kende pas echt succes in 1986 - Wilson was toen al overleden - toen het in het Verenigd Koninkrijk opnieuw werd uitgebracht en er een stop-motion videoclip voor werd gemaakt. Ook bij ons werd het toen een nummer 1.

(Lees verder onder de videoclip)

Ontdekker van wereldsterren

Diana Ross, Stevie Wonder, Gladys Knight & the Pips, Martha & The Vandellas, Marvin Gaye ... Het zijn maar een aantal van de klinkende namen die Berry Gordy een kans gaf en die uitgroeiden tot wereldsterren. Niet het minst Michael Jackson. Samen met zijn broers tekende hij als The Jackson 5 een contract bij Motown. Dat leidde tot hits als "I'll be there", "One more chance" en "ABC", allemaal uit 1970.

(Lees verder onder de videoclip)

Grensverleggend en legendarisch

Motown was vooral in de jaren 60, 70 en 80 echt relevant. Grensverleggend ook. Want hoewel Berry Gordy ook blanke artiesten bij het label tekende, was het vooral muziek van zwarte artiesten die bij hem uitgebracht werd. Muziek die iederéén bereikte en zo raciale grenzen oversteeg.

Begin jaren 70 waagde Gordy zich aan de productie van een aantal films. Daaronder bijvoorbeeld "Lady sings the blues" waarvoor Diana Ross zelfs een Oscarnominatie kreeg.

Plek in de geschiedenis verdiend

Midden jaren 80 ging het bergaf met Motown en dus verkocht Gordy in 1988 zijn aandelen in zijn firma aan mediahuis MCA en investeerder Boston Ventures. Toch liet hij het label niet helemaal los. Tot gisteren bleef de man betrokken bij de Motown-musical - gebaseerd op zijn leven en met opvoeringen op verschillende plaatsen in de wereld - en het Motown-museum in Detroit. Nu draait hij dus de pagina om, doet het boek voorgoed dicht, en gaat Berry Gordy met pensioen. Met een onuitwisbare plek in de muziekgeschiedenis op zak.

Meest gelezen