Eerste minister Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk

Ook Boris Johnson wijst Iran aan als schuldige van aanval op Saudische olie-installaties

"Het Verenigd Koninkrijk vindt het zeer waarschijnlijk dat Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen op de olie-installaties", dat heeft Boris Johnson verklaard aan reporters. De Britse eerste minister sluit zich aan bij het oordeel van de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. Zij leggen de schuld voor de aanvallen ook bij Iran. Intussen lijkt er veel twijfel te bestaan over wanneer de volledige olieproductie in de installaties kan worden hervat.

Aanvankelijk waren het de Jemenitische Houthi-rebellen die de drone-aanvallen van 14 september op het Saudische oliebedrijf Aramco opeisten. Die schuldbekentenis werd al snel in twijfel getrokken door zowel de Verenigde Staten als Saudi-Arabië zelf. Het Saudische leger toonde vorige week nog brokstukken van wat volgens hen Iraanse drones en kruisraketten waren die gebruikt werden bij de aanvallen.

De Britse eerste minister Boris Johnson zei vandaag aan journalisten dat Iran naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk was voor de aanslagen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, sloot zich in een tweet aan bij de uitspraken van zijn eerste minister. Raab zei verder nog dat het Verenigd Koninkrijk samen met andere landen wil meewerken om een escalatie in de regio te vermijden.

Ook Boris Johnson ziet zo'n samenwerking zitten. "We zullen samen met onze Amerikaanse en Europese vrienden een antwoord vinden dat de spanningen in de Golfregio zal verminderen", zei Johnson daarover. Daarnaast gaf de Britse eerste minister wel aan dat hij een Amerikaans voorstel afwacht om Saudi-Arabië desnoods militair bij te staan. 

Het Verenigd Koninkrijk vindt het zeer waarschijnlijk dat Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen op de olie-installaties van Aramco

Boris Johnson, eerste minister van het Verenigd Koninkrijk

De beschuldigingen van Johnson komen er vlak voordat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York van start gaat. Ook de Iraanse president Hassan Rouhani zal daar aanwezig zijn. Johnson beloofde dat hij de recente Iraanse agressie met Rouhani wil bespreken op de VN-vergadering. 

Later op de dag riep de Franse president Emmanuel Macron nog op tot terughoudendheid omtrent de beschuldigingen. Macron drukte aan de Franse krant Le Monde zijn vrees uit dat de aanvallen een eventuele ontmoeting tussen Donald Trump en Hassan Rouhani in New York in de weg kunnen staan. 

Intussen heeft Iran gereageerd op de aantijgingen van Boris Johnson. De Iraanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Abbas Mousavi, zegt dat de Britse eerste minister beter het wapenakkoord met Saudi-Arabië herziet dan de Iraanse republiek te beschuldigen. Mousavi beweert dat het Verenigd Koninkrijk dodelijke wapens aan Saudi-Arabië levert, die ook gebruikt worden in Jemen.

Toch langer wachten op herstelde olieproductie?

Saudi-Arabië heeft gezegd dat de olieproductie in de getroffen installaties eind september alweer volledig hervat kan worden. Toch heerst daar nu ernstige twijfel over. De Amerikaanse krant Wall Street Journal beweert over bronnen te beschikken die aantonen dat het nog maanden kan duren voor de herstelwerkzaamheden worden afgerond. De aanvallen op de Aramco-installaties veroorzaakten een verlies van 5,7 miljoen olievaten per dag. Dat is ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie.

Eén van de getroffen olie-installaties van het Saudische Aramco
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Brokstukken van de drones en kruisraketten op een Saudische persconferentie
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen