Start proces tegen man die burgemeester Moeskroen doodde: "Het spijt me echt"

In Henegouwen is het assisenproces rond de moord op de burgemeester van Moeskroen van start gegaan. In 2017 werd burgemeester Alfred Gadenne dood teruggevonden op de begraafplaats in Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen. Op het proces erkende de beschuldigde dat hij met voorbedachten rade handelde en bood zijn excuses aan. 

Vandaag is het proces tegen de 20-jarige Nathan Duponcheel van start gegaan in Bergen, in de provincie Henegouwen. Hij wordt ervan beschuldigd Alfred Gadenne, de burgemeester van Moeskroen,  op 11 september 2017 te hebben vermoord op de begraafplaats van Lowingen. Hem werd de keel overgesneden met een breekmes. Duponcheel belde zelf de politie en werd ter plekke opgepakt. 

Wraak

De vader van Duponcheel stapte in 2015 uit het leven, nadat hij enkele maanden ervoor zijn job had verloren bij de stad Moeskroen. De twintiger vond dat de burgemeester hiervoor verantwoordelijk was en wilde zijn vader wreken. Op het proces werd bevestigd dat Duponcheel herhaaldelijk aan zijn familie verteld had dat hij van plan was de burgemeester te vermoorden. "De burgemeester was degene die ervoor kon zorgen dat alles in orde zou zijn voor mijn vader. Hij was degene die de beslissing in handen had. Dat is mijn persoonlijke mening", klonk het bij Duponcheel. 

De burgemeester was degene die ervoor kon zorgen dat alles in orde zou zijn voor mijn vader. Hij was degene die de beslissing in handen had

Nathan Duponcheel

Bij de start van het proces erkende Duponcheel dat hij met voorbedachten rade heeft gehandeld en bood hij zijn excuses aan. "Het moment dat ik me realiseerde wat ik had gedaan, had ik er spijt van. Ik zou graag dingen willen veranderen, maar het is onmogelijk. Het spijt me echt," verklaarde de twintiger.

Ik zou graag dingen willen veranderen, maar het is onmogelijk. Het spijt me echt

Nathan Duponcheel

Enkelband

Na een jaar cel mocht Duponcheel de gevangenis in 2018 verlaten. Hij werd vrijgelaten met een elektronische enkelband en mocht het assisenproces bij zijn moeder thuis afwachten. Korte tijd later rukte hij zijn enkelband los en fietste weg. Opnieuw gewapend met een mes werd hij tijdig onderschept door zijn broer. Hij werd teruggestuurd naar de gevangenis. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be 

Meest gelezen