Spontane staking bij Sanico tegen uur extra werken

Bij Sanico in Turnhout is een spontane staking uitgebroken tegen de beslissing van de directie. Die wil vanaf volgende week de 40 urenweek invoeren. Daardoor zullen de werknemers een uur extra moeten werken op vrijdag.

Zeker dertig arbeiders blokkeren al sinds vanmorgen vroeg de poorten van Sanico, een farmaceutisch bedrijf in Turnhout dat onder meer tabletten produceert in opdracht van veel grotere farmaceutische bedrijven. Maar ze zijn boos omdat de directie eenzijdig beslist heeft om van een 39-urige werkweek over te schakelen naar een 40-urige werkweek.

"In plaats van op vrijdag te werken van 6 uur tot 13 uur of van 13 uur tot 20 uur, moeten de arbeiders vanaf volgende week werken van 6 uur tot 14 uur en van 14 uur tot 22 uur. Maar dat betekent dat ze op vrijdag niet meer om 8 uur 's avonds thuiskomen, maar wel om 10 uur 's avonds. En dat is een aanslag op hun sociaal leven", legt vakbondssecretaris Peter Goris (ACV-BIE) uit. 

Emmertje is vol

Sanico is een familiebedrijf waar zo'n 150 mensen werken. "Het bedrijf draait miljoenen euro's winst. En de werknemers willen dus ook extra betaald worden als ze extra komen werken. Maar dat ligt heel moeilijk bij de werkgever", zegt Peter Goris. "We hopen dat er snel een oplossing komt, want de mensen willen niet zomaar staken. Maar als het emmertje vol zit, zit het vol."

Meest gelezen