Tiense school moet uit schoolgebouw: wat met 100 schoolkinderen?

In Tienen heeft methodeschool de Toverwijzer van het stadsbestuur te horen gekregen, dat ze na dit schooljaar uit hun gebouwen moeten. De stad is eigenaar van het gebouw. Ze wil het gebouw nu een andere bestemming geven.

Methodeschool de Toverwijzer ging twee jaar geleden van start met 17 leerlingen maar groeide op korte tijd uit naar een school met 100 kinderen. Om op te starten mocht de school tijdelijk een gebouw aan de Sint-Truidensesteenweg huren van de stad. Naar eigen zeggen werden mondeling beloftes gemaakt van een huurovereenkomst voor langere tijd, maar zo'n overeenkomst werd nooit getekend en nu wil de stad dat de school aan het einde van dit schooljaar de gebouwen verlaat.

Geen voorkeursbehandeling

Volgens burgemeester Katrien Partyka (CD&V) kan de stad niets meer extra doen: "We  hebben al langer gevraagd dat ze op zoek zouden gaan naar een eigen gebouw. We proberen iedereen gelijk te behandelen, andere Tiense scholen hebben ook via de Vlaamse overheid en met eigen middelen nieuwe schoolgebouwen moeten bouwen. Op heel wat plaatsen is er trouwens in Tienen bijgebouwd of zijn de werken nog aan de gang. Maar ik wil gerust met de school een afspraak maken met Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits om te bekijken wat er kan gebeuren."

Geen schoolgebouw te vinden

Bij de school klinkt een ander verhaal: "Wij zijn al enkele jaren op zoek naar een gebouw, maar dat is eenvoudigweg in Tienen niet te vinden. Quasi alle voormalige schoolgebouwen in Tienen zijn verkocht en afgebroken. En de Vlaamse overheid subsidieert alleen scholen die al vier jaar erkend zijn, en dat is bij ons niet het geval. We hebben dus geen alternatief."

Scholentekort

Volgens de school is er in Tienen ook een tekort aan plaatsen in de scholen. "Alle Tiense scholen zitten vol. Zelfs als je de uitbreidingen die er aan komen meerekent is er geen plaats voor onze honderd leerlingen. We weten niet waar onze kinderen volgend jaar naartoe moeten, als hier geen oplossing komt", klinkt het bij Sofie De Bruyn, een van de betrokken ouders. 

Meest gelezen