Vlaming die vastzit in Tunesië: "We worden aan ons lot overgelaten, hebben via media vernomen dat vlucht is geschrapt"

Nu Brussels Airlines morgen vier vluchten schrapt die het uitvoert in opdracht van Thomas Cook België, zitten zo'n 300 toeristen vast in Tunesië. Een van hen is Brent Van Eccelpoel. "Officieel weten we nog van niets, we hebben het via de media moeten vernemen."

Brent Van Eccelpoel had zijn vakantie in Hammamet, in het oosten van Tunesië, wel anders voorgesteld. "Afgelopen zaterdag, na vier dagen vakantie, begon het", zegt hij aan VRT NWS. "We kregen een briefje onder onze deur geschoven waarop stond dat we zo snel mogelijk naar het onthaal moesten gaan. Daar kregen we te horen dat we onze vakantie nog eens moesten betalen, omdat Thomas Cook het bedrag niet aan hen had doorgestort."

Het hotel vroeg 3.300 euro aan Van Eccelpoel. "En dat terwijl we voor de hele vakantie - vluchten, hotel, bagage, enzovoort samen - maar 1.800 euro hebben betaald aan Neckermann (een onderdeel van Thomas Cook, red.). We hebben meteen Thomas Cook en Neckermann gecontacteerd, maar ze zijn wel heel moeilijk bereikbaar."

Terugvlucht

De reis begon dus al op een sisser uit te draaien, maar Van Eccelpoel had één lichtpuntje: de terugvlucht, die zou doorgaan, zo kreeg hij te horen. Die terugvlucht was voor morgenochtend gepland. Om 8.50 uur plaatselijke tijd - 9.50 uur onze tijd - zou zijn vlucht morgen vertrekken vanaf Enfidha. 

 We hebben echt het gevoel dat we aan ons lot worden overgelaten

Zou, want om 21 uur vanavond stuurde Brussels Airlines - die de vlucht uitvoert in opdracht van Thomas Cook - een persbericht de deur uit. Boodschap? Vier vluchten van en naar Tunesië worden geschrapt, "wegens achterstallige betalingen". Vier vluchten, waaronder ook die van Van Eccelpoel. 

"Dat hebben we moeten vernemen via de media, 12 uur voor de vlucht. Officieel hebben we nog niets gehoord", zegt de reiziger. Hoe het nu verder moet, weet hij voorlopig zelf ook niet. "We willen hier eigenlijk zo snel mogelijk weg. Maar morgenochtend moeten we uitchecken. We hebben echt het gevoel dat we aan ons lot worden overgelaten."

Stress

"De laatste dagen van de reis was vooral veel stress", besluit Van Eccelpoel. "Veel ontspanning was er niet meer bij. Het is nu afwachten." Van Eccelpoel heeft ondertussen beslist om zélf een andere vlucht te boeken vanuit een andere luchthaven. 

De laatste dagen van de reis was vooral veel stress. Veel ontspanning was er niet meer bij. 

Bekijk hieronder de reactie van Van Eccelpoel en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Brussels Airlines verwijst naar Thomas Cook in deze zaak. Maar voorlopig ziet het er niet goed uit voor de Belgische tak van de touroperator. Er zijn nog onderhandelingen aan de gang, maar volgens de vakbonden is de kans klein dat er een oplossing zal komen. Thomas Cook laat ondertussen weten dat er "naar een oplossing wordt gezocht" voor de reizigers die vastzitten in Tunesië. Het Garantiefonds Reizen kan voorlopig niet ingrijpen, omdat Thomas Cook België nog niet failliet is. 

Meest gelezen