Videospeler inladen...

Personeel Thomas Cook België boos en ongerust: "Speech van directie leek afscheid, het ziet er niet goed uit"

Het ziet er niet goed uit voor de Belgische tak van Thomas Cook. Dat besluiten de vakbonden na gesprekken met de directie. "De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing komt. Het leek op een afscheidsspeech." Waar het personeel vanochtend nog hoopvol was, heerst er nu vooral ongerustheid en boosheid.

Dat Thomas Cook in Groot-Brittannië de boeken heeft neergelegd, brengt ook ongerustheid mee voor de Belgische tak van het bedrijf. Hoewel de Belgische poot naar eigen zeggen nog "volledig operationeel" is, werden er vandaag alvast "uit voorzorg" geen reizen verkocht. 

"Vanochtend was het personeel nog hoopvol en positief", zegt Els De Coster van de liberale vakbond in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Thomas Cook België doet het op zich niet slecht als bedrijf, al wisten we wel dat er banden met de Britse tak waren. We hadden verwacht dat de directie vandaag met mogelijke oplossingen of alternatieven zou komen, maar die kwamen er niet. Ze vragen meer tijd."

"De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech", vult Katrien Degryse van de socialistische vakbond aan. "Het ziet er niet goed uit."

Plan B

Dat er niet eerder is ingegrepen, snappen ze bij de vakbond niet. "De sector is geëvolueerd, dat klopt, maar waarom zou het bedrijf niet mee kunnen evolueren? Het nieuws uit Groot-Brittannië valt niet zomaar uit de lucht (het was al een tijdje duidelijk dat het bedrijf in slechte papieren zat, red.). We vragen ons dan ook af waarom er niet eerder is gezocht naar alternatieven, naar een plan B. Kan er de komende dagen wel een oplossing komen als het de voorbije weken niet ging? We hadden vandaag toch echt meer informatie verwacht."

De hoop bij het personeel vanochtend is doorheen de dag dan ook gekeerd naar ongerustheid en boosheid, zegt De Coster. "Mensen blijven gemotiveerd en vragen zelfs wat zij zelf kunnen doen om het bedrijf te helpen, maar ze beginnen zich ook "wat als"-vragen te stellen. Wat als het bedrijf failliet gaat? Welke documenten moeten we dan invullen? Wat moeten we dan doen? Die vragen kregen we vanochtend nog niet."

Kan er de komende dagen wel een oplossing komen als het de voorbije weken niet ging?

Lonen

"Dat komt onder meer omdat het niet duidelijk is of het personeel deze maand zal worden betaald", zegt de vakbondsvrouw. "We hebben uitdrukkelijk gevraagd of het loon voor september zal worden gestort, maar daar kon de directie ons geen zekerheid over geven. De rekeningen zijn niet toegankelijk door de onzekerheid in de groep en dat maakt de situatie voor de Belgische werknemers meteen anders."

Vandaag waren de Thomas Cook-bureaus open, zodat reizigers met vragen terecht kunnen. Dat zal normaal ook morgen zo zijn, al kan de vakbond niet garanderen dat iedereen zijn of haar bureau open doet. "Maar dit mag geen dagen duren, anders verlies je als bedrijf je geloofwaardigheid en vertrouwen."

De vakbond heeft de directie tot morgen de tijd gegeven om alternatieven te bekijken. "Er moet zekerheid komen over de lonen. Enkel dan zal het personeel met geloof naar de toekomst kijken."

600 werknemers

Thomas Cook België is hier vooral gekend onder de merknaam Neckermann. Er werken 600 mensen. Het merk Pegase werd eind vorig jaar zelfstandig. 

Bekijk het verslag over het faillissement van Thomas Cook uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Riadh Bahri: "Volgende 24 uur zijn cruciaal voor voortbestaan Thomas Cook België"

Videospeler inladen...

Meest gelezen