De Amerikaanse president Trump en vicepresident Pence als toehoorders in de zaal.
AFP or licensors

Enkel wie concrete maatregelen aankondigt, mag zaal toespreken op VN-klimaattop

In New York zijn tientallen wereldleiders bijeen voor een nieuwe VN-klimaattop. Enkel wie concrete maatregelen aankondigt, mag -kort- het woord nemen. Ook de Amerikaanse president Trump, die nochtans niet aangekondigd was, is aanwezig. De zaal toespreken zal hij niet doen. Hét gezicht van de wereldwijde ongerustheid over de opwarming van de planeet, Greta Thunberg, hield wel een emotionele toespraak.

Ronkende toespraken zonder concrete voorstellen? Het zal op deze klimaattop niet waar zijn. Geen Verenigde Staten dus, geen Japan, geen Brazilië. Wie het op vage principes of beloften houdt krijgt het woord niet. Maar ook voor wie wél de microfoon krijgt zijn de regels streng. Drie minuten spreektijd is de norm. Afgevaardigden van landen, grote bedrijven of organisaties moeten zeggen wat ze NU gaan doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

"Met de natuur onderhandel je niet"

"Dit is geen klimaattop om te praten", zei secretaris-generaal Guterres. "We hebben genoeg gepraat. We gaan niet onderhandelen hier.  Want met de natuur onderhandel je niet". Meer dan zestig sprekers stellen de maatregelen en plannen van hun land, bedrijf of organisatie voor. Van elkaar leren is de bedoeling.

Vanavond komen ook premier Charles Michel en Jacques Vandermeiren, de CEO van het Antwerpse havenbedrijf, uitleggen wat ons land doet in de strijd tegen de opwarming van de planeet. In drie minuten...

De klimaattop in New York duurt overigens maar één dag.  Morgen start de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Bekijk het verslag over de VN-klimaattop uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Björn Soenens in New York: "Bewustmaking moet leiden tot meer actie op de nieuwe klimaatconferentie in Chili"

Videospeler inladen...

Meest gelezen