Yasmine Kherbache (SP.A) wil politiek inruilen voor Grondwettelijk Hof

Kamerlid Yasmine Kherbache (SP.A) is kandidaat om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Kherbache zal haar partijgenoot Erik Derycke vervangen, die binnenkort de pensioenleeftijd van 70 jaar bereikt. Als Kamerlid zou ze worden opgevolgd door Ben Segers.

Om rechter bij het Grondwettelijk Hof te kunnen worden, moet Kherbache de steun krijgen van tweederde van het parlement. Dat zou geen probleem mogen zijn, want er is afgesproken dat Derycke door een partijgenoot wordt opgevolgd. 

Yasmine Kherbache was tussen 2009 en 2011 kabinetchef bij toenmalig Vlaams Minister Ingrid Lieten (SP.A) en van 2011 tot 2014  bij toenmalig premier Elio Di Rupo (PS). In die laatste functie was ze nauw betrokken bij de uitwerking van de zesde staatshervorming. Kherbache studeerde ook grondwettelijk recht.

Tijdens de vorige legislatuur was ze Vlaams Parlementslid. Na de verkiezingen van 26 mei werd ze Kamerlid. In die functie zal ze worden opgevolgd door Ben Segers, die nu nog op de studiedienst van de partij werkt en zich daar concentreert op asiel en migratie. 

Het Grondwettelijk Hof ziet toe op de bevoegdheidsverdeling tussen het federale niveau, de gewesten en de gemeenschappen en op de naleving van de grondrechten. Tijdens de komende legislatuur gaan 7 van 12 rechters van het Hof met pensioen.

Afgelopen weekend heeft Ecolo voormalig covoorzitter Zakia Khatabi  voorgedragen als kandidaat-rechter. Zij zou Jean-Paul Snappe vervangen, die ook met pensioen gaat.

Meest gelezen