19 Oost-Vlaamse gemeenten krijgen "mobipunt" voor alternatief vervoer

In Oost-Vlaanderen krijgen 19 gemeenten een "mobipunt". Dat is een verzamelplaats voor alternatieve vervoersvormen, zoals deelfietsen, deelauto's of elektrische wagens. De invulling van het mobipunt zal in elke gemeente anders zijn.

Deinze, Denderleeuw, Destelbergen, De Pinte, Erpe-Mere, Gavere, Haaltert, Herzele, Kruibeke, Lede, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Temse, Wichelen. Dat zijn de 19 gemeenten waar binnenkort een herkenbare plek komt voor alternatieve mobiliteit, ofwel een "mobipunt".

Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit: "Net zoals fietssnelwegen de ruggengraat vormen voor het fietsnetwerk, moeten mobipunten de ankerpunten worden voor een mobiliteitssysteem op basis van deelmobiliteit, collectief vervoer en zachte mobiliteit. Het concept werd uitgewerkt door Taxistop, Autodelen.net en Infopunt publieke ruimte."

Gemeentes stellen mobipunt zelf samen

Elke gemeente heeft andere noden, en dus zal ook elk mobipunt anders worden ingevuld. "Wij voorzien een basispakket waaruit elke gemeente zaken mag kiezen. Dat pakket bestaat uit deelwagens, elektrische deelwagens, elektrische laadpalen, deelfietsen, lockers en een herstellingskit voor fietsen", aldus Gillis.

Voor elk mobipunt is een budget voorzien van 23.000 euro. Daarvan wordt 75 procent betaald door Vlaanderen en 25 procent door de gemeente.

Meest gelezen