Luc Daelemans

Bionerga wil houtafval verbranden in Houthalen-Helchteren

Het afvalverwerkend bedrijf Bionerga wil vanaf volgend jaar in zijn verbrandingsinstallatie in Houthalen-Helchteren jaarlijks 55.000 ton houtafval verwerken. Nu wordt er nog huishoudelijk afval verbrand. Bionerga heeft een vergunning aangevraagd voor de aanpassing.

Volgend jaar neemt Bionerga zijn nieuwe biostroomcentrale in Beringen in gebruik. Het huishoudelijk afval van Limburg zal dan daar verwerkt worden. Het bedrijf wil daarom de activiteiten in Houthalen bijsturen en er voortaan houtafval, afkomstig van de gemeentelijke containerparken, verbranden. Nu wordt zowat 55.000 ton naar installaties in West-Vlaanderen en Wallonië afgevoerd.  

Weinig aanpassingen nodig

Volgens Philip Peeters, directeur van Bionerga zijn er nauwelijks aanpassingen nodig in de verbrandingsinstallatie in Houthalen om te kunnen omschakelen naar afvalhout. "De installatie is nu al uitgerust met een performante rookgasinstallatie. En aangezien houtafval een meer zuivere brandstof is dan restafval, zullen we aan de strengste normen kunnen voldoen".  Bovendien zal in vergelijking met nu maar één van de twee verbrandingsinstallaties meer draaien. Nu kan er nog tot 100.000 ton restafval verwerkt worden, de aanvoer van houtafval is beperkt tot 55.000 ton.

Houtvergassinginstallatie

Bionerga gaat ook een vergunning aanvragen om in Houthalen-Helchteren een kleine houtvergassinginstallatie te bouwen. "Het gaat om een testinstallatie", zegt directeur Philip Peeters, " we willen zo nagaan of deze technologie waarbij hout vergast wordt en zo warmte en energie produceert, op punt staat". Op termijn wil Bionerga  op verschillende plaatsen in Limburg zulke kleinschalige installaties bouwen en er houtafval uit de bosbouw verwerken. De energie en warmte zouden dan kunnen gebruikt worden door bijvoorbeeld zwembaden of sporthallen.

Meest gelezen