Videospeler inladen...

Brazilië is in shock na de dood van de 8-jarige Ágatha door een politiekogel

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is de 8-jarige Ágatha het zoveelste onschuldige slachtoffer van buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging over het shoot-to-kill-beleid tegen de misdaad zwelt intussen aan. Honderden mensen komen op straat uit protest tegen het bloedvergieten.

De volkswoede is uitgebarsten sinds de politie vorige vrijdag een 8-jarig meisje in de rug schoot. In Rio de Janeiro kwamen gisteren opnieuw honderden mensen samen voor het deelstaatparlement en ook de voorbije dagen waren er al verschillende betogingen. 

Ágatha Félix was met haar moeder op weg naar huis toen ze vorige vrijdagavond in haar zij geschoten werd en stierf. Dat gebeurde in Alemão, een buurt vol sloppenwijken in het noorden van Rio de Janeiro. Ágatha zat in een minibusje dat even halt hield om nog extra passagiers te laten instappen. De kogel ging dwars door haar rugzakje. 

Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan haar verwondingen. Getuigen hoorden slechts één schot, afgevuurd door de militaire politie. Maar die spreekt van een schietpartij, nadat een bende hen vanuit verschillende richtingen onder vuur had genomen. Ágatha's familie spreekt dat tegen: "Er was geen sprake van een schietpartij. Als er over en weer was geschoten in onze buurt, hadden we het wel gehoord. De politie wilde een jonge motorrijder neerschieten, maar miste doel", verklaarde Ágatha's tante.

Een genocide van de zwarte bevolking

"Een genocide van de zwarte bevolking", schreeuwen vele zwarte demonstranten, zwaaidend met opschriften "Black Lives Matter" en "Stop met ons te vermoorden in de favela's".

"Hoeveel kinderen moeten we nog begraven?", vraagt Claudia Vitaliano, een zwarte feministe zich af. "In deze racistische samenleving is het leven van een zwart kind minder waard dan dat van een blank kind."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De wanhoop van Ágatha's grootvader ging viraal op sociale media en veroorzaakt commotie in heel Brazilië, omdat ze het diepgewortelde misprijzen voor de zwarte en armere bevolking illustreert: "Ágatha's vader is een harde werker. Mijn kleindochter sprak Engels en ging naar de balletschool. Op wie schoot de politie? Op een drugsdealer? Op zijn dochter? Neen! Op mijn kleindochter, die nu ik nu kwijt ben."

Repressie, kogels, geweren en helikopters in plaats van onderwijs en gezondheidszorg

Voor de betogers is Ágatha het zoveelste slachtoffer van staatsterreur: "We hebben er genoeg van. We willen een veiligheidsbeleid dat ons en onze kinderen beschermt in plaats van ons dagelijks te vermoorden. Het enige wat de staat de arme bevolking biedt, is repressie, kogels, geweren en helikopters. Onderwijs en gezondheidszorg krijgen we niet."

1.249 doden door politiegeweld in Rio dit jaar

᠎Sinds januari dit jaar zijn er al zeker 1.249 mensen gestorven door politiegeweld in Rio de Janeiro en de meerderheid van de slachtoffers is zwart en jong. Ágatha is al het vijfde kind dat sterft, volgens Fogo Cruzado, een ngo die het aantal beschietingen registreert. Er zijn dit jaar al 16 kinderen geraakt door politiekogels.

De betogers leggen de schuld van de geweldtoename bij Wilson Witzel, sinds januari de nieuwe gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Rio. Nieuw is het (politie)geweld in de favela's niet, maar sinds Witzel aan de macht is, is het wel exponentieel toegenomen.

Maar ondanks het protest blijft gouverneur Witzel zijn shoot-to-kill-methodes verdedigen: "We hebben het aantal moorden met 21 procent verminderd, dankzij de harde politieoptredens. De drugsbendes zijn heer en meester in de favela's, ze gebruiken de bewoners als levend schild en zoeken de confrontatie op, door op de politie én op de bevolking te schieten."

Licence to kill

Ook de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, zelf inwoner van Rio de Janeiro en bevriend met Witzel, is grote voorstander van dat shoot-to-kill-beleid. Een versoepeling van de wapenwetgeving was een belangrijke verkiezingsbelofte en één van Bolsonaro's eerste beleidsdaden. In dat klimaat gaf Rio's gouverneur Witzel de militaire politie een licence to kill: "Gewoon op het hoofd richten en... bang", liet hij vlak na zijn aantreden optekenen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen