Martins Rudzitis

Cardiologen luiden alarmbel over suiker: "Denk twee keer na voor je je kind fruitsap geeft"

De gemiddelde Belg speelt elke dag 35 klontjes suiker naar binnen. De Belgische Cardiologische Liga trekt aan de alarmbel en mikt vooral op jongeren. "Cornflakes, fruityoghurtjes, energiedranken en fruitsap zitten vol ongezonde suikers", zegt cardiologe Catherine De Maeyer op Radio 2 Antwerpen.

"Wij merken al jaren een blijvend hoge suikerconsumptie bij jongeren. Ze staan er niet bij stil en drinken bijvoorbeeld zwaar gesuikerde energiedranken", zegt cardiologe Catherine De Maeyer van ZNA-ziekenhuizen op Radio 2 Antwerpen. "Jongeren hebben vaak een 'craving', een drang naar suiker. Eigenlijk hebben we hen verslaafd gemaakt aan suiker", zegt dokter De Maeyer in "Start je dag". Bij de start van "De week van het hart" waarschuwen cardiologen voor de gevolgen van dat overmatige suikergebruik. "Te veel suiker leidt tot overgewicht, hoge bloeddruk of suikerziektes. Dat zijn dan weer triggers voor hart- en herseninfarcten."

Suikersap

Volgens de cardiologen kan je niet vroeg genoeg beginnen met goede gewoontes. "Fruitsap zit bomvol suikers terwijl kleine kinderen dat niet nodig hebben. Ook muesli, cornflakes en fruityoghurtjes bevatten geraffineerde suikers, hoewel veel mensen ze linken aan een gezonde start van de dag. Hoe jonger we ingrijpen, hoe beter", vertelt De Maeyer. "Het mag vooral geen gewoonte worden die je je hele leven blijft volgen."

Meest gelezen