"'Eiland Zwijnaarde' wordt hét bedrijventerrein van de toekomst"

In Zwijnaarde, bij Gent, is een nieuw bedrijventerrein geopend: "Eiland Zwijnaarde". Op het terrein komen bedrijven uit de logistieke sector, maar ook uit de innovatieve kennissector en watergebonden distributie. "Maar het wordt vooral een duurzame en unieke werkplek. Het moet hét bedrijventerrein van de toekomst worden", zegt schepen Sofie Bracke.

In Zwijnaarde is een nieuw en uniek bedrijventerrein geopend: "Eiland Zwijnaarde". Het terrein ligt bijna letterlijk op een eiland en wordt omringd door de R4, de E40 en de Ringvaart. "Eiland Zwijnaarde" zou zo'n 3.000 extra jobs moet opleveren en wordt dankzij haar duurzaam en groen karakter "het bedrijventerrein van de toekomst" genoemd. 

Het bedrijventerrein is 35 hectare groot en wordt aangelegd op een atypische manier. “Waar bij gewone bedrijventerreinen eerst gebouwen worden geplaatst, was dat bij ons pas de tweede stap”, weet schepen van Economie Sofie Bracke. “Hier zijn we begonnen met het groen en de wegen. Maar ondertussen zijn er ook al een paar bedrijven gevestigd, waaronder een grote logistieke speler: Mainfreight.”

Groen voor alle Gentenaars

“Eén vierde van het volledige terrein blijft groen en natuur," zegt Bracke. “Het is de bedoeling dat het personeel hier 's middags tussen het groen kan pauzeren. Er komt ook een looppiste en een fietsinfrastructuur, waar eigenlijk alle Gentenaars gebruik van kunnen maken. Iedereen mag hier van het groen komen genieten.”

Lees verder onder de afbeelding.

ontwerp van bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde in Gent

Speciale kades en gedeelde parkeertoren

18 hectare van het terrein gaat naar logistieke en distributiebedrijven die maximaal gebruik maken van de binnenvaart. “Het is de bedoeling dat de Ringvaart volop gebruikt wordt om te laden en te lossen”, gaat Barbara Dubaere van stadsontwikkelingsbedrijf Sogent verder. “Dankzij de speciaal aangelegde kades kunnen hier vrachtschepen aanmeren met een capaciteit van 120 vrachtwagens. Later wordt dat zelfs 220 vrachtwagens!”

De toekomstgerichte kennisbedrijven zullen er ook bepaalde infrastructuren delen. Zo komt er een grote gemeenschappelijke parkeertoren, waar het personeel van alle bedrijven hun voertuig kunnen achterlaten. "Een apart parkeerterrein voor elk bedrijf is niet meer van deze tijd. En dat neemt ook gewoon te veel ruimte in beslag", vindt Bracke.  

ontwerp van bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde in Gent ontwerp van bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde in Gent

Meest gelezen