Videospeler inladen...

Garantiefonds: "Thomas Cook-klanten kunnen deze week niet meer op reis vertrekken"

Er zal geen enkele klant van een pakketreis via touroperator Thomas Cook België deze week nog kunnen vertrekken naar het buitenland. Dat laat het Garantiefonds weten.  Let wel: het gaat niet alleen over vliegtuigreizen, maar ook over busreizen bijvoorbeeld. Brussels Airlines laat weten dat het morgen met een leeg vliegtuig naar Tunesië vliegt om er gestrande Thomas Cook-klanten op te pikken.

Vliegtuigreizen voor Thomas Cook België worden in ons land uitgevoerd door Brussels Airlines. Die luchtvaartmaatschappij liet gisteravond al weten dat de Thomas Cook-vluchten naar Tunesië van vandaag worden geannuleerd "wegens achterstallige betalingen". Zo'n 190 mensen konden vanmorgen daardoor niet vertrekken. Sommigen waren toch naar Brussels Airport gekomen en zij klagen over gebrekkige informatie.

Dat gaat evenwel enkel over vluchten met uitsluitend Thomas Cook-klanten. Er zijn echter ook "gemengde vluchten", waar eigen klanten van Brussels Airlines samen met klanten van Thomas Cook mee reizen.

"Daar hebben wij beslist om geen nieuwe klanten vandaag te laten vertrekken", zegt Leen Segers, woordvoerster bij Thomas Cook België. "De mensen die op zo'n bestemming zitten, worden vandaag wel door Brussels Airlines mee terug naar België gebracht."

Door het faillissement van Thomas Cook in Groot-Brittannië is er veel onduidelijkheid over de toekomst van de Belgische tak. Vanmiddag liet Thomas Cook weten dat het aan het Garantiefonds toekomt om te beslissen of een reis al dan niet doorgaat. Het Garantiefonds bevestigt dat het instaat voor de repatriëring van wie in het buitenland geblokkeerd zit en voor schadevergoedingen aan wie een reis heeft geboekt. Met andere woorden: klanten van Thomas Cook die nu nog moeten vertrekken, kunnen hoogstens een schadevergoeding krijgen. 

Pakketreis

Desalniettemin is een aantal reizigers toch vertrokken vanmorgen. Brussels Airlines kan onmogelijk klanten met een geldig vliegticket tegenhouden. "Die mensen waren verwittigd dat hun reis niet doorging en dan is het ook de bedoeling dat ze effectief thuisblijven", zei Leen Segers vanmorgen, woordvoerster van Thomas Cook. Dat sommigen toch vertrokken zijn, is op eigen verantwoordelijkheid, klinkt het.

Een hele reeks kantoren van Thomas Cook België is vandaag gesloten gebleven. Het gaat om kleine kantoren met te weinig mensen om de vele vragen van reizigers aan te kunnen. Het personeel van die kleinere kantoren versterkt vandaag de bezetting in grotere kantoren. "Ik schat dat de helft van de winkels gesloten is", zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB. 

Garantiefonds

Intussen laat het Garantiefonds Reizen weten dat het het financieel onvermogen van Thomas Cook België zelf heeft vastgesteld. Reizigers die niet kunnen vertrekken, zullen hun reissom honderd procent terugkrijgen via het Garantiefonds.

Het fonds zal zich ook ontfermen over de repatriëring van Thomas Cook-klanten die vastzitten op hun buitenlandse bestemming.

Brussels Airlines laat intussen weten dat het morgen met een leeg vliegtuig naar Tunesië vliegt om er gestrande Thomas Cook-klanten op te pikken. In totaal zijn er morgen negen vluchten gepland met gestrande reizigers van Thomas Cook: vanuit Enfidha en Djerba (Tunesië), Chania en Heraklion (Griekenland), Tivat (Montenegro), Tenerife (Canarische Eilanden), Hurghada (Egypte), Alicante en Malaga (Spanje).

Sommige hotels ter plaatse vragen aan de klanten - die al aan Thomas Cook hadden betaald - om opnieuw voor hun verblijf te betalen. Er wordt aangeraden om dat zeker niet te doen.

Nederland

Ook in Nederland worden alle reizen die met Thomas Cook en Neckermann zijn geboekt geannuleerd. Eerder gaf Thomas Cook Nederland zijn financieel onvermogen aan bij het Nederlandse garantiefonds SGR.

"Alle toekomstige reizen komen te vervallen", klinkt het nu. Voor verdere instructies verwijst de reisorganisatie naar de website van het garantiefonds. De Nederlandse touroperator voegt nog toe dat hij niet failliet is.

Frankrijk

Thomas Cook Frankrijk, een dochteronderneming van de failliete Britse touroperator, gaat intussen een gerechtelijke reorganisatie aanvragen. "De bedoeling is om de continuïteit van de activiteiten van de Franse entiteit te verzekeren en snel naar een overname-oplossing te kunnen gaan onder de bescherming van de ondernemingsrechtbank van Nanterre", klinkt het in een persbericht.

"Op vandaag hebben al meerdere ernstige potentiële overnemers uit de toeristische sector hun grote interesse in Thomas Cook Frankrijk laten blijken", luidt het nog. 

Bekijk hier de toelichting van onze luchtvaartspecialist Riadh Bahri in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen