Honderden historische theaterpoppen zoeken nieuwe thuis

Het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed, CEMPER, zoekt samen met stad Mechelen een nieuw onderkomen voor maar liefst 400 historische theaterpoppen. De organisatie polst nu bij musea in binnen- en buitenland of zij een deel van de collectie willen overnemen. 

De stad Mechelen heeft een rijke traditie in figurentheater. CEMPER, die theatergezelschappen ondersteunt, heeft in de loop der jaren een collectie van honderden theaterpoppen verzameld. Maar het beheer van die poppen behoort niet langer tot de opdracht die CEMPER van Vlaanderen krijgt. Daarom gaat de organisatie nu op zoek naar een nieuwe thuis voor de poppen. 

Cultureel erfgoed

Vrijwilligers van het Hof van Busleyden zijn vijf jaar geleden al begonnen om een inventaris op te maken. "Ze nummerden, labelden, fotografeerden en beschreven alle poppen", vertelt Veerle Wallebroek, directeur van CEMPER. "Experten namen de collectie onder de loep en maakten een lijst van de poppen die als cultureel erfgoed kunnen worden beschouwd: 400 poppen die bewaard moeten blijven voor volgende generaties. Er zitten zelfs poppen tussen uit de jaren '40 van de vorige eeuw." 

Grootste poppencollectie van Vlaanderen

"Het is niet realistisch om één museum te vinden dat de volledige collectie wil opnemen. Je kan niet verwachten dat één museum 400 poppen in huis neemt. Niet alleen omdat het er zoveel zijn maar ook omdat de collectie zo divers is", zegt Wallebroek. "We hopen wel dat een deel van de collectie in Mechelen kan blijven, daarvoor zijn we nu bijvoorbeeld in gesprek met het museum Hof van Busleyden. Maar we nemen ook contact op met andere musea in ons land en ook in het buitenland." 

Vandaag bevindt de collectie van CEMPER zich op dezelfde plaats als die van Beeldsmederij DE MAAN en haar voorloper, Mechels Stadspoppentheater. Samen vormen ze de grootste poppencollectie in Vlaanderen.

Meest gelezen