Italië leent wereldberoemde "Mens van Vitruvius" van Leonardo da Vinci aan Frankrijk uit

Italië zal een van Leonardo da Vinci's beroemdste kunstwerken, de "Mens van Vitruvius", uitlenen aan Frankrijk. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Cultuur bevestigd. Daardoor komt een eind aan een maanden oud geschil over kunstwerken. De tekening zal te zien zijn in het Louvre in Parijs voor een tentoonstelling over de 500e verjaardag van het overlijden van Da Vinci.

De bruikleen zal acht weken tellen en werd goedgekeurd door de directeur van het Galleria dell'Accademia-museum in Venetië, waar de tekening normaal tentoon staat.

In ruil zou Frankrijk volgend jaar kunstwerken van Rafaël uitlenen aan Italië voor een tentoonstelling in het Scuderie del Quirinale museum in Rome, dat ook 500 jaar na de dood van deze schilder zal openen.

De Franse en Italiaanse ministers van Cultuur, Franck Riester en Dario Franceschini, hebben vandaag in Parijs de intentieverklaring ondertekend.

(Lees voort onder de afbeelding)

De "Mens van Vitruvius" van Leonardo da Vinci.

De uitwisseling van de kunstwerken is onderwerp van een langdurig geschil tussen de twee landen. De extreemrechtse partij Lega, die in de vorige Italiaanse regering zat, was tegen het in bruikleen geven van de "Mens van Vitruvius" en andere werken van de Italiaanse kunstenaar, omdat ze het verkeerd vond dat Frankrijk de vieringen zou domineren van deze verjaardag.

"Leonardo was Italiaans, hij is slechts gestorven in Frankrijk", zei Lucia Borgonzoni, voormalig staatssecretaris van Cultuur van de Lega, 10 maanden geleden. "De Fransen kunnen niet alles hebben", voegde ze eraan toe.

Borgonzoni verloor deze maand haar post, nadat partijleider Matteo Salvini de stekker uit de regeringscoalitie had getrokken.

Meest gelezen