Minder Belgen geflitst in Frankrijk door vernieling flitscamera's door "gele hesjes"

In Frankrijk zijn de voorbije zomer 29 procent minder Belgen geflitst dan vorig jaar. De mobiliteitsorganisatie VAB vroeg de cijfers op in Frankrijk. Volgens de Franse overheid zijn er minder auto's geflitst omdat veel flitscamera's vernield zijn door gele hesjes-activisten. In juli en augustus kregen toch nog meer dan 100.000 Belgen een Franse snelheidsboete in de bus. De Belgen zijn daarmee de meest geflitste buitenlanders in Frankrijk. 

In juli en augustus kregen 102.133 Belgen een flitsboete thuisgestuurd vanuit Frankrijk. Dat is bijna 29 procent minder dan in 2018, toen nog 145.315 Belgen een boete ontvingen. In de eerste 8 maanden van 2019 werden 210.339 flitsboetes naar België gestuurd, dat is 33 procent minder dan vorig jaar. Een en ander betekent dat bijna de helft (49 procent) van de flitsboetes in juli en augustus werden verstuurd.

Opvallend is dat de Belgen tijdens de zomermaanden opnieuw de meest geflitste buitenlanders in Frankrijk zijn. Dat blijkt uit cijfers die mobiliteitsorganisatie VAB kreeg van de Franse overheid. De Franse overheid geeft hiervoor zelf als reden het groot aantal flitspalen dat vernield werd door de 'gele hesjes'.

Meest geflitst op autosnelweg

De Belgen worden in 62 procent van de gevallen geflitst op de autosnelweg, de meest gebruikte reisroutes om naar de vakantiebestemming te rijden en ook de wegen waarlangs de meeste flitspalen staan. In 76 procent van de gevallen wordt de vaststelling gedaan met een vaste flitspaal, in 17 procent van de gevallen bij wegenwerken en slechts in 3 procent van de gevallen via trajectcontrole en mobiele flitsers die met het verkeer meerijden.

Meest gelezen