CHASSENET / BSIP

Pharma.be wil dure behandelingen voor iedereen beschikbaar maken

Pharma.be, de koepel van de geneesmiddelenindustrie, wil dure behandelingen betaalbaarder maken. Al staat of valt veel, zo niet alles, met de Europese erkenning van een medicijn.

De erkenningsprocedures van nieuwe geneesmiddelen moeten sneller verlopen, vindt pharma.be: "De evaluatieprocedures moeten korter. Best ook nadenken over tijdelijke terugbetaling van grensverleggende geneesmiddelen voor een specifieke groep patiënten." 

Welke voorstellen zijn er nog? Het "pay for performance"-model:  als een geneesmiddel wérkt, aanslaat bij een patiënt, dan betaalt de overheid. "Werkt het niet, dan betaalt de producent het medicijn", bepleit Stefaan Fiers van pharma.be. "Bovendien vinden we dat de betaling van een duur geneesmiddel gespreid moet kunnen. Niet in één keer, zoals nu het geval is."

België moet een voortrekkersrol spelen binnen Europa

Catherine Rutten, CEO pharma.be

"Een levensreddend middel is gratis voor de patiënt, in het solidair systeem van de sociale zekerheid bij ons. Tenminste als het geneesmiddel is erkend door de Europese bevoegde instanties (en daarna moeten de ziekenfondsen bij ons nog hun budgettaire goedkeuring geven, red).  En nét daar knelt het schoentje in de zaak van baby Pia. Het medicijn is niét erkend door Europa. Dus moet het in de VS worden toegediend, waar een heel ander (veel gebrekkiger) systeem van sociale zekerheid geldt. Dat verklaart de astronomische kostprijs."

Nog een voorstel van pharma.be: "We willen een betere "horizon scanning", waarbij de overheid en de industrie sneller in kaart brengen welke nieuwe geneesmiddelen in onderzoeksfase zitten. Zo kan vroeg bekeken worden hoe de medicijnen snel beschikbaar zullen zijn."

Het is een oud zeer: levensbelangrijke behandelingen die duur, onbetaalbaar en onbereikbaar zijn. "Wij willen samen met de overheid voortzoeken naar concrete oplossingen, opdat België een voortrekkersrol kan spelen binnen Europa", zegt Catherine Rutten, CEO van pharma.be.

  

Meest gelezen