Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

U wil dat Google een link van u verwijdert? "In Amerika blijft die wel gewoon terug te vinden"

Als mensen Google vragen om een link te verwijderen naar een website waar ze vermeld worden, hoeft Google die niet weg te halen buiten de Europese Unie. Dat zegt het Europees Hof van Justitie. Soms willen mensen dat Google bepaalde info van hen niet weergeeft als hun naam wordt opgezocht, het zogenoemde "recht om vergeten te worden". Bínnen de Europese Unie moet de link dan verdwijnen, maar buiten de Europese Unie moet Google de link niet weghalen.

Stel: een nieuwswebsite schrijft een artikel over een rechtzaak waarin u wordt genoemd. Wie uw naam dan opzoekt via Google of een andere zoekmachine, zal dat artikel terugvinden. Maar als u wordt vrijgesproken, kan u vragen om het eerdere artikel niet meer weer te geven in de zoekresultaten op Google.

Google moet die link dan verwijderen bínnen de Europese Unie, maar buiten de Europese Unie zal de link nog steeds worden gevonden. Als uw naam bijvoorbeeld in Amerika wordt opgezocht, zal het eerdere artikel nog steeds verschijnen. En daar kan u helemaal niets aan doen, heeft het Europese Hof van Justitie vandaag geoordeeld. 

Vrijheid van informatie

De uitspraak komt er na een dispuut tussen de Franse privacywaakhond CNIL en Google. In 2015 vroeg de CNIL aan Google om wereldwijd een aantal zoekresultaten met gevoelige informatie te verwijderen. Anders zou Google een boete van 100.000 euro riskeren. Google weigerde, en stapte naar de Franse Raad van State. Die legde de kwestie op zijn beurt dan weer voor aan het Europees Hof van Justitie.

Buiten de Europese Unie zijn de links dan wel nog terug te vinden

Stefaan Van der Jeught, woordvoerder Europees Hof van Justitie

"Als een zoekopdracht in Google een resultaat oplevert over u die een schending kan zijn van uw persoonsgegevens, kan u aan Google vragen om die link te verwijderen", zegt woordvoerder Stefaan Van der Jeught van het Europese Hof van Justitie. "Google moet dan alle links verwijderen op het hele Europese grondgebied", klinkt het. "Buiten de Europese Unie zijn de links dan wel nog terug te vinden", zegt het hof. 

Toch moet Google volgens de uitspraak "ernstig ontmoedigen" om de link weer te geven. Het is dan aan de nationale rechters om te bekijken of Google daar ver genoeg in gaat. Door de uitspraak van het Europees hof moet Frankrijk de boete aan Google ook herbekijken.

De logica

"De uitspraak ligt in de lijn van de verwachtingen", zegt onderzoeker privacyrecht Jef Ausloos (Universiteit van Amsterdam). En er zit ook een logica achter. "Stel dat ook China of Rusland zouden vragen om bepaalde informatie van Google te verwijderen, waar stopt dat dan?", klinkt het. Heel wat landen buiten de Europese Unie hebben bovendien niet zo'n recht op verwijdering. "Daarom is het Hof heel voorzichtig om EU-regelgeving op te leggen aan mensen buiten de EU."

Eigenlijk gaat het om een "evenwichtsoefening" tussen vrijheid van informatie en het respect voor de privacy, legt de onderzoeker uit. De uitspraak van het Hof zoekt een compromis tussen die twee. "De voorrang aan vrije meningsuiting zie je sterk terugkomen in de bedrijfsmantra van Google, tenslotte nog steeds een Amerikaans bedrijf", klinkt het. "Ze zijn daarover ook al verschillende keren teruggefloten, en zijn uiteindelijk tot een compromis-oplossing gekomen door de resultaten te verwijderen bij zoekopdrachten vanuit een EU-lidstaat."

Natuurlijk kan u nog altijd de website zelf aanschrijven. Dat is ook wat de meeste mensen eerst doen

Jef Ausloos, expert privacyrecht

Als gebruiker staat u niet volledig machteloos, benadrukt de onderzoeker. "Natuurlijk kan u nog altijd de website zelf aanschrijven. Dat is ook wat de meeste mensen eerst doen", zegt hij. "Als die website dan weigert om die informatie aan te passen of te updaten, dan pas kijken sommige mensen naar de zoekmachines zelf." 

Meest gelezen