Scholen zien aantal leerlingen weer toenemen en roepen regering op meer te investeren in schoolgebouwen

De Vlaamse scholen krijgen ook dit jaar weer meer leerlingen over de vloer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de septembertelling van de scholenkoepels zelf. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) groeit het sterkst, met meer dan 2 procent.

Elk jaar in september gaan de verschillende scholenkoepels zelf aan het tellen om te zien hoeveel leerlingen er in hun klassen zitten. Het gaat dus niet om officiële cijfers van de overheid, die volgen pas in oktober.

Maar de tendens is duidelijk: er komen steeds meer leerlingen bij in het onderwijs in Vlaanderen. Zowel het katholieke onderwijsnet als het Gemeenschapsonderwijs (GO!) groeien. Het GO! groeit wel een stuk sneller, meer dan 2 procent. In het katholieke onderwijs was er maar een groei van 0,6 procent. 

Het katholieke onderwijs blijft wel veruit de grootste in Vlaanderen. Bijna 750.000 kinderen lopen er school. In het GO! zitten zo'n 210.000 scholieren. De OVSG (stedelijke en gemeentelijke scholen) klokt af op 179.000 leerlingen, een lichte daling. 

Schoolgebouwen

Zowel het GO! als het katholieke onderwijs herhalen nogmaals hun roep om meer te investeren in schoolgebouwen in Vlaanderen. Zo moest het GO! 5.000 leerlingen weigeren omdat er geen plaats was.

“We rekenen erop dat de Vlaamse overheid haar gemeenschapsonderwijs waardeert en de komende legislatuur bijkomende middelen voorziet om de capaciteit te verhogen”, aldus Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

“Deze cijfers, en het besef dat de aangroei van leerlingen zich de komende jaren doorzet, tonen de nood aan investeringen in goede schoolgebouwen voor onze leerlingen”, zegt ook Lieven Boeve van het katholieke onderwijs.

Meest gelezen