Sensor rond nek geeft bezoekers suggesties in Design Museum Gent

In het Design Museum Gent kunnen bezoekers een sensor rond de nek hangen, die hun bewegingen registreert. Aan de hand van de voorwerpen die ze bekijken en hoe lang ze er blijven staan, krijgen ze na afloop aanbevelingen voor andere musea en culturele diensten in Gent.

Bij de balie van het Design Museum krijg je een sensor die je rond je nek draagt. "We verplichten mensen daar niet toe", zegt Pieter-Jan Pauwels van Digipolis dat nieuwe technologieën uitvindt. "Er is geen meerkost voor en dat is ook niet de bedoeling. Technologie mag mensen niet uitsluiten."

Het was op vraag van het Design Museum Gent dat Digipolis aan de slag ging. Het museum wil meer inzetten op technologie, naar aanleiding van een nieuwe vleugel die opent in 2023. "Ze willen zich daar profileren als een smart museum", vertelt Pieter-Jan. "Om jezelf zo te kunnen noemen, moet je niet wachten tot dan, maar moet je er al mee aan de slag gaan. Op deze manier kunnen we technologie onderzoeken en kijken wat voor meerwaarde het kan betekenen voor de bezoeker."

Hoe het werkt

De bedoeling van het project is om de gebruikerservaring te verbeteren en mensen op het einde duidelijkheid te geven over hun voorkeur. "We hebben nagedacht over hoe we meer inzicht konden krijgen in hoe mensen rondlopen in een museum. We zijn dan op het systeem gekomen van de sensor."

Die sensor staat in contact met technologische dozen die aan het plafond hangen. "Die volgen de route van de bezoeker en meten hoe lang de persoon bij een bepaald object blijft staan. Zo krijgt de technologie een idee van welke stijlen, kleuren en objecten de bezoeker graag ziet."

Op basis daarvan wordt er een interesseprofiel samengesteld. "Na het bezoek kunnen mensen dan op een tablet zien welke route ze genomen hebben, hoelang ze op bepaalde plaatsen zijn blijven staan en hoelang het bezoek geduurd heeft." Nadien worden ook enkele gelijkaardige plaatsen en boeken aanbevolen.

Proefproject

Op dit moment gaat het nog steeds over een proefproject dat al loopt sinds juni 2019. "We hebben nu een drietal maanden de tijd gehad om te testen, te verfijnen en te verbeteren wat fout ging en kijken of we iets met die data zijn", vult hij aan.

"Het resultaat is dat er meer vragen dan antwoorden zijn. Maar dat is goed, omdat we daar veel informatie en assumpties uit kunnen halen. We vermoedden bijvoorbeeld al dat de plaatsing van sommige objecten niet ideaal was en door die data konden we dat ook effectief bewijzen."

Tablet met voorkeuren design museum

Foto: website Design Museum Gent

kasto80

Meest gelezen