Stad Kortrijk verbiedt verkoop van lachgas, maar ook "federaal signaal nodig" 

Kortrijk verbiedt als eerste West-Vlaamse stad de verkoop van lachgas in horecazaken en nachtwinkels. Kleine ampules lachgas vinden meer en meer hun weg naar het uitgaansleven. De ampules zijn eigenlijk bedoeld als gaspatronen voor industriële slagroomspuiten of andere toepassingen, maar jongeren inhaleren het gas met de bedoeling in een roes te geraken. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten ziet dat steeds meer gemeenten maatregelen nemen, maar pleit ook voor een "federaal signaal", zoals "een verbod". Het verbod in Kortrijk gaat in op 1 oktober. 

De medische risico’s die verbonden zijn aan het inhaleren van lachgas zijn niet min: van brand- en vrieswonden aan de lippen, de luchtwegen en de longen, tot zuurstoftekort met hersenschade tot gevolg. In Kortessem in Limburg was er deze zomer ook een zwaar auto-ongeval waarbij vijf jongeren omkwamen. Achteraf werden er lachgaspatronen gevonden in de auto, al is het nog niet duidelijk of de jongeren die ook effectief hadden gebruikt.

Omdat de ampules eigenlijk een legaal product zijn, is het niet eenvoudig om als overheid op te treden, zegt burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD): "We zien dat de politie heel wat vaststellingen doet van jongeren die lachgas bij zich hebben. Jongeren doen vaak impulsaankopen in nachtwinkels en horecazaken en daar willen we tegen optreden", zegt hij. "Deze zomer hadden we al het besluit genomen om het bezit van lachgas te verbieden, maar nu gaan we een stap verder en is ook de verkoop ervan verboden." 

"Federaal signaal zou goed zijn"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ziet dat steeds meer gemeenten maatregelen nemen. Vooral in de Kempen zijn er al heel wat gemeenten die GAS-boetes opleggen, toont onderstaande kaart. Opvallend: in Antwerpen worden voorlopig nog geen sancties opgelegd.

U kan klikken op de gemeenten om te zien welke maatregelen zij nemen tegen om het gebruik van lachgas als drug aan te pakken: 

"Sommige gemeenten voeren nog geen sancties in, maar brengen wel de vindplaatsen van lachgaspatronen in kaart. Anderen zetten sensibiliseringsacties op in scholen", zegt woordvoerster van de VVSG Nathalie Debast. "Maar het zou heel goed zijn als men ook federaal een signaal geeft over de negatieve effecten van lachgas, zoals een verbod." 

Verbod in Kortrijk vanaf 1 oktober

In Kortrijk gaat het verbod in vanaf 1 oktober 2019. Zo hebben de handelaars een week de tijd om hun winkelwaren uit de rekken te halen. Vanaf 1 oktober kunnen de ampules in nachtwinkels en horecazaken in beslag worden genomen. Er hangt een GAS-boete aan vast die kan oplopen tot 350 euro.

Meest gelezen