Videospeler inladen...

Thomas Cook België vraagt bescherming tegen schuldeisers, reisbureaus morgen weer open

Thomas Cook België gaat de handelsrechter vragen om het grootste deel van de touroperator te beschermen tegen schuldeisers. De reisagentschappen van Thomas Cook gaan morgen weer open, voorlopig met een beperkt aanbod. 

Thomas Cook België lijkt aan een faillissement te ontsnappen. Op de ondernemingsraad in Gent is bekendgemaakt dat er geld is om de lonen van het personeel voor de maand september te betalen. De directie is erin geslaagd een aantal rekeningen te deblokkeren die door het faillissement van de Britse moedergroep geblokkeerd waren.

Dat betekent dat er opnieuw tijd is gekocht. De activiteiten van twee vennootschappen worden stopgezet: Thomas Cook Touroperator en Thomas Cook Retail. Een derde vennootschap, Thomas Cook Retail Belgium, gaat naar de wet op continuïteit van Ondernemingen, het vroegere gerechtelijk akkoord, dat bescherming biedt tegen schuldeisers. Daaronder vallen de 85 winkels en 501 van de 600 personeelsleden, die dus aan de slag blijven. Thomas Cook Retail Belgium is de verkoper van reizen van Thomas Cook en Neckermann.

De komende 4 à 5 dagen zal de directie een plan maken en dat voorstellen aan de handelsrechtbank. De rechter moet dan kandidaten onderzoeken die bereid zijn om die hele vennootschap of stukken ervan over te nemen. Die continuïteit is belangrijk om waarde te behouden.

Dan is er ook nog een specifiek probleem voor 212 landgenoten die op vakantiebestemmingen in het buitenland werken."Dat zijn Belgische werknemers die geen overeenkomst met Thomas Cook België hebben", licht Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB toe in "Terzake". "Zij hebben een Zwitsers contract. Vandaag is hun lot nog niet echt duidelijk. Als de touroperator ophoudt te bestaan, hebben zij geen job. Maar we moeten nog uitzoeken hoe wij hen op korte termijn duidelijkheid kunnen geven."

Alle reizigers van Thomas Cook en Neckermann zijn gedekt door het Garantiefonds. Het is het Garantiefonds dat beslist of een reis doorgaat of niet

Directie Thomas Cook België

"Alle reizigers van Thomas Cook en Neckermann zijn gedekt door het Garantiefonds. Het is het Garantiefonds dat beslist of een reis doorgaat of niet", zei de directie van Thomas Cook op een persconferentie na de ondernemingsraad. In een reactie laat het Garantiefonds weten alleen in te staan voor repatriëringen en schadevergoeding van gedupeerden. Op reis vertrekken hoort daar met andere woorden niet bij.

De directie van Thomas Cook bedankte uitdrukkelijk al het personeel voor zijn inzet de voorbije twee dagen. "In elk geval is er veel goede wil bij het personeel", heeft collega Steven Rombaut kunnen vaststellen. "Gisteren was er nog een voorstel om een fundraising te doen."

Een klein bloedbad, maar het had veel erger kunnen zijn

Els De Coster (ACLVB)

"Een klein bloedbad, maar het had veel erger kunnen zijn", reageert Els De Coster. Katrien Degryse van de sociale bediendenvakbond BBTK is enigszins opgelucht : "We hadden druk gezet dat de lonen zouden uitbetaald worden. Niemand werkt gratis. Dat was zeer belangrijk voor ons."

Morgen zullen de winkels in principe terug opengaan, maar zij draaien voorlopig op een klein aanbod

Els De Coster (ACLVB)

Maar wat gaat het personeel van van Thomas Cook Retail Belgium vanaf morgen doen, want de pakketreizen van Thomas Cook en Neckermann worden voorlopig niet verkocht. "Morgen zullen de winkels in principe terug opengaan, maar zij draaien voorlopig op een klein aanbod, want een eigen product heeft de touroperator vandaag niet", licht Els De Coster toe in "Terzake". "Zij verkopen alleen pakketten van externe partners, en er zal de nodige tijd moeten worden genomen om te kijken wat zij intern aan nieuwe producten kunnen creëren, eventueel met nieuwe partners."

Bekijk hier het gesprek met Els De Coster in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen