De Amerikaanse president Donald Trump
AFP or licensors

Amerikaanse Democraten starten afzettingsprocedure tegen president Trump

De Amerikaanse Democraten starten een afzettings­procedure tegen president Donald Trump op. Dat heeft Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aangekondigd. De Amerikaanse oppositie beschuldigt Trump ervan dat hij de Oekraïense president onder druk heeft gezet om bezwarend materiaal te verzamelen over de zoon van Democraat Joe Biden. De kans is echter klein dat Trump wordt afgezet, want hiervoor is een speciale meerderheid nodig in het Amerikaanse parlement. En die hebben de Democraten niet. Trump spreekt van een heksenjacht.

De Democraten hebben al vaker het woord impeachment, oftewel afzettingsprocedure, laten vallen. Maar nu voegen ze de daad bij het woord en starten ze de zware procedure op. Dat heeft Nancy Pelosi aangekondigd. 

Kijk hier naar de verklaring van Nancy Pelosi en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Binnen Pelosi’s partij was de roep om de impeachment­procedure op te starten de afgelopen dagen gegroeid als gevolg van een omstreden telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Tijdens dat inmiddels beruchte gesprek zou Trump zijn Oekraïense ambtgenoot meerdere malen gevraagd hebben om een bezwarend onderzoek op te starten naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Bovendien hebben drie hooggeplaatste regerings­functionarissen onthuld dat Trump aan zijn stafchef Mick Mulvaney de opdracht heeft gegeven om 400 miljoen dollar (ruim 363 miljoen euro) aan militaire steun aan Oekraïne te blokkeren. Hij deed dit een week voordat het telefoongesprek met de Oekraïense president Zelenski plaatsvond. Deed Trump dit om Zelenski extra onder druk te zetten?

(Lees verder onder de foto)

De Oekraïense president Volodimir Zelenski
AFP or licensors

Telefoongesprek

De bal ging vorige week aan het rollen. Toen werd bekendgemaakt dat een klokkenluider bij de Amerikaanse inlichtingendiensten alarm had geslagen over het feit dat Trump in een telefoongesprek met een wereldleider zijn boekje te buiten was gegaan.

De volgende dagen kwamen talloze Amerikaanse media naar buiten met het verhaal dat Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski tijdens een telefoongesprek op 25 juli meerdere malen had gevraagd om een bezwarend onderzoek naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden op te starten.

De Amerikaanse president wijst alle beschuldigingen van machtsmisbruik van de hand, zegt dat de Democraten de exacte inhoud van het telefoongesprek niet kennen en spreekt van een heksenjacht die tegen hem wordt georganiseerd.

Ook de Oekraïense president Zelenski heeft intussen gereageerd. Op de Algemene Vergadering van de VN in New York wimpelt hij de vraag van Russische reporters af met een grapje: "Niemand kan mij onder druk zetten, want ik ben de president van het onafhankelijke Oekraïne. Er is maar één iemand die druk op mij kan zetten en dat is mijn zesjarige zoon."

Transcriptie

Wat er precies gezegd werd tijdens het gesprek tussen Trump en Zelenski, is nog onduidelijk. De Democraten hebben daarom geëist dat de documenten over en transcripties van het gesprek worden vrijgegeven. Ook enkele Republikeinen zouden zich bij deze oproep hebben aangesloten. De voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi,  zegt dat ze tegen donderdag volledige opheldering over de zaak verwacht.

Via Twitter heeft Trump laten weten dat hij van plan is om de "volledige en onbewerkte" transcriptie of schriftelijke neerslag van het telefoongesprek met Zelenski vrij te geven. "Jullie zullen zien dat het een erg vriendelijk en passend gesprek was", stelt hij.

Als de aanklachten van de Democraten waar blijken te zijn, heeft Trump zijn presidentiële ambt gebruikt om te proberen Joe Biden, een Democratische presidents­kandidaat en tevens een politieke rivaal, in diskrediet te brengen.

Overigens zou hij daartoe overheidsmiddelen hebben gebruikt door de 400 miljoen dollar aan militaire steun voor Oekraïne te blokkeren.

Meest gelezen