AFP or licensors

Hendrik Vos: "Uitspraak Britse Hooggerechtshof verandert weinig, maar drijft premier Johnson nog meer in een hoek"

De beslissing van het Britse Hooggerechtshof om de schorsing van het parlement onwettig te verklaren, zal weinig veranderen in de afhandeling van de brexit in het Verenigd Koninkrijk. Dat zei Europa-professor Hendrik Vos in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Consternatie alom een maand geleden toen de Britse premier Boris Johnson met het plan op de proppen kwam om het parlement te schorsen tot half oktober. Zo zou hij volgens critici de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, willen regelen zonder bemoeienis van het parlement.

Een storm van kritiek barstte los en uiteindelijk werd de zaak voorgelegd aan het Britse Hooggerechtshof. Dat hof heeft vandaag beslist dat de maatregel om het parlement te schorsen onwettig is. Het parlement kan dus binnenkort gewoon weer samenkomen, wellicht morgen al.

De vraag is nu of deze beslissing iets gaat veranderen aan hoe het Verenigd Koninkrijk de brexit gaat oplossen. "Ik denk niet dat dit veel verschil gaat maken", meent Europa-professor Hendrik Vos. "Het parlement is héél verdeeld over de brexit en dat is nog altijd niet opgelost."

"Het parlement heeft nooit kunnen bepalen hoe de brexit moet georganiseerd worden. Ze zijn er al 3 jaar mee bezig, een paar weken extra zal het verschil niet maken."

Het is zoals altijd bij de brexit: niemand weet het, niemand heeft het in handen en het kan nog alle kanten uit

Verandert er dan helemaal niks? "Het verschil zal nu zijn dat het parlement weer kan tussenkomen. Als Johnson opnieuw manoeuvres uithaalt, zal het parlement furieus reageren en zal er meer commotie rond zijn. De ma­noeu­vreer­ruim­te van Johnson wordt dus weer wat ingeperkt."

"Het is alleszins uitzonderlijk dat een premier nederlaag na nederlaag lijdt. Hij heeft nog geen enkele stemming gewonnen, hij schuift dan het parlement opzij en dan verliest hij de stemming daarover opnieuw. Johnson is nu in een hoek gedreven en wat hij nu gaat uitspoken is heel onvoorspelbaar. Het is zoals altijd bij de brexit: niemand weet het, niemand heeft het in handen en het kan nog alle kanten uit", besluit Vos.

Meest gelezen