Zaterdag stroomt de Jeker weer door Tongeren

Vanaf zaterdag zal de rivier de Jeker opnieuw door het centrum van Tongeren stromen. De voorbije twee jaar werd daarvoor een nieuwe bedding aangelegd, onder meer in het stadspark De Motten.

Arbeiders zijn met man en macht aan het werk om alles af te krijgen tegen zaterdag. De laatste omheiningen worden geplaatst, het gras gemaaid en alles wordt schoon geveegd. Want zaterdagmiddag wordt de Jeker weer door het centrum van de stad geleid.

Nostalgie

Tongenaar Albert Knapen werkt als vrijwilliger voor het Stadsarchief. Hij heeft de werkzaamheden de voorbije jaren van dichtbij gevolgd. "Als kleine jongen heb ik hier gespeeld en vissen gevangen. En in de jaren 50 vroor het zo hard dat we hier ijshockey speelden met een stok en een steen." 

Niet te harden

Maar het zijn niet allemaal mooie herinneringen. "De Jeker was ook een open riool", gaat Knapen verder. Na de oorlog kwam de afvoer van de huizen rechtstreeks in de rivier terecht. En ook de afvoer van het slachthuis. En dan zag je al dat bloed met stukjes darm de rivier in lopen. Dat trok ook veel ratten aan. En de mensen wilden dat niet meer. Toen werd beslist om de Jeker dicht te gooien."

Meest gelezen