Videospeler inladen...

Boris Johnson daagt het Britse parlement uit om een motie van wantrouwen in te dienen

In een erg assertieve toespraak heeft de Britse premier Boris Johnson de oppositie in het Lagerhuis uitgedaagd om hem met een motie van wantrouwen ten val te brengen. Johnson verwijt de oppositie dat die de brexit met alle middelen wil verhinderen en zo de "wil van het volk" wil negeren. 

Boris Johnson lijkt dus niet onder de indruk van zijn grote nederlaag gisteren toen het Hooggerechtshof de door hem uitgevaardigde verdaging van het parlement voor vijf weken illegaal noemde. Net daarom kon het parlement vandaag opnieuw bijeenkomen en de premier ter verantwoording te roepen.

Het parlement moet de regering de brexit laten uitvoeren of de kiezers in de ogen kijken

Premier Boris Johnson

"Deze beslissing van het hof was verkeerd en een inmenging in een politieke kwestie", zo sloeg Johnson de bal terug. Hij verweet het parlement dat het niet enkel een no-dealbrexit wil voorkomen, maar zelfs gewoon geen brexit wil en de onderhandelingen die de regering met de EU voert ondermijnt en saboteert om die brexit te verijdelen. 

Op die manier wil het parlement de "wil van het volk" (het brexitreferendum) negeren en verzwakt het de onderhandelingspositie van de regering tegenover de EU, verweet Johnson. 

De premier verweet de oppositie en vooral Labourleider Jeremy Corbyn lafheid omdat hij eerst nieuwe verkiezingen wou en nu niet meer, officieel om een no-dealbrexit te vermijden. Johnson daagde Labour en de kleinere oppositiepartijen uit om alsnog een motie van wantrouwen tegen zijn regering in te dienen en zo toch vervroegde verkiezingen mogelijk te maken. Hij maakt zich sterk dat ze de confrontatie met de kiezer niet aandurven. 

Johnson hengelt naar nieuwe meerderheid

Zoals verwacht is de clash tussen het parlement en de regering in Londen nu volledig. Zowel de socialistische Labourpartij als de Schotse nationalisten en de Liberal Democrats verwijten premier Johnson dat die geen respect heeft voor de parlementaire traditie noch voor het Hooggerechtshof, en dus moet opstappen. Zij willen nieuwe verkiezingen, op voorwaarde dat premier Johnson de EU om een nieuw uitstel voor de brexit heeft gevraagd. De kans dat die dat doet, is wel erg klein.  

Johnson heeft geen meerderheid in het parlement meer en de enige manier om die terug te krijgen, zijn verkiezingen

Ivan Ollevier vanuit Londen

Premier Johnson hengelt naar de kiezer omdat hij door het overlopen van enkele Conservatieve politici geen meerderheid meer heeft in het parlement. De enige manier om die meerderheid terug te winnen, is verkiezingen houden en winnen. Op die manier zou Johnson de wet die een no-dealbrexit uitsluit weer kunnen laten intrekken. Hij noemt die wet die het parlement onlangs heeft aangenomen overigens de "Surrender Act", of de wet van de capitulatie (aan de EU). 

Johnson maakt zich overigens sterk dat de onderhandelingen met de EU over het openbreken van het brexitakkoord van zijn voorgangster Theresa May goed opschieten, maar het is niet duidelijk met wie hij dan precies onderhandelt. Mogelijk zal het parlement vanavond nog een motie van wantrouwen indienen en daarover zou dan de volgende dagen gestemd kunnen worden. Het blijft echter onduidelijk wat er nu precies gaat gebeuren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Ivan Ollevier in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen