AFP or licensors

Britse kranten fel over vernietiging van Boris Johnsons beslissing: "There's a special place in history waiting for you"

Een zoveelste etappe in de saga van de brexit. Het Britse Hooggerechtshof oordeelde gisteren dat de beslissing van Brits premier Boris Johnson om het parlement op te schorten ongrondwettig was. De krantenkoppen vanmorgen in het Verenigd Koninkrijk zijn fel. Sommige leggen de focus op de mislukking van Johnson met titels als "Onwettig". Andere vallen het Hooggerechtshof aan: "Wij houden niet van u".

The Mirror pakt Johnson hard aan door op de voorpagina verschillende portretten van de kortst dienende Britse premiers te plaatsen. Boris Johnson wordt erbij geplaatst met het aantal dagen dat hij in functie is - 63 dagen ... tot nu toe -.  De kop is smalend over Johnson: "Er wacht u een speciale plaats in de geschiedenis, eerste minister". In de tekst wordt Johnsons werk "rampzalig" genoemd en de aandacht gevestigd op het feit "dat hij tegen de koningin loog over zijn redenen voor de tijdelijke sluiting van het parlement". 

De populaire krant The Sun valt het Hooggerechtshof aan: "Ooh, u bent wettig... maar wij houden niet van u!" De focus ligt hier op hoe de lezers hebben gereageerd op de beslissing. Volgens de krant werd de redactie gebombardeerd met woedende reacties en steunbetuigingen voor de premier. De lezers hekelden de rechters die niet werden verkozen door het volk en blijven achter de brexit staan. 

The Guardian stelt dat een vernederde Boris Johnson werd gedwongen om "terug te vliegen naar de woedende parlementsleden", maar zegt dat hij een "uitdagende" toon aansloeg na de "verpletterende" uitspraak.

Ook Financial Times slaat dezelfde toon aan: "Een gekastijde Boris Johnson vliegt vandaag terug naar Londen om oproepen tot zijn ontslag te ondergaan nadat het Hooggerechtshof een zware slag heeft toegebracht aan zijn gezag."

Daily Express plaatst duidelijke vraagtekens bij de uitspraak. De krant kopt met: "Onwettig?" Wat is er rechtmatig aan het ontkennen van 17,4 miljoen mensen die voor de brexit hebben gestemd!" De krant noemt de beslissing van het Hooggerechtshof "vernietigend". 

De Schotse krant The Scotsman houdt de voorpagina sober door een zwart-witfoto van Johnsons gezicht te plaatsen. De aandacht wordt getrokken naar het rode woord "Onwettig".  Op de voorkant van de krant staat ook een citaat van John Major, een voormalige premier van Groot-Brittannië: "Geen enkele premier mag de monarch of het parlement ooit nog op deze manier behandelen''.

The Times kopt met "De premier vliegt terug naar chaos." Volgens de krant zal Johnson terugkeren van de VN-top in New York "met een oproep om af te treden". De krant benadrukt Johnsons frustratie rond de ongrondwettigheid. Die zou deel uitmaken van "een poging om brexit te dwarsbomen".

De Schotse krant The Daily Record is snoeihard voor Boris Johnson. De krant kopt met "Borexit" en somt op waarom Johnson niet langer de functie van eerste minister kan uitoefenen. Het besluit staat in grote rode letters: Johnson moet opstappen. 

The Telegraph citeert de Britse premier: "Laat er geen twijfel over bestaan, er zijn veel mensen die de brexit willen belemmeren." Volgens de krant zal Johnson proberen deze week nog een verkiezing af te dwingen. Johnson beschuldigt het Hooggerechtshof van het dwarsbomen van "de wil van het volk" omdat het Hof zijn beslissing heeft verworpen. 

The Mail zegt: "Boris klaagt: wie is de baas in Groot-Brittannië?" Volgens de krant heeft de premier ook "gisteravond de oorlog verklaard aan de rechterlijke macht" na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Een vertrouweling van de premier wordt geciteerd: "Het gevolg hiervan is dat de vraag wordt gesteld wie dit land bestuurt. Zeggen de rechtbanken dat ze het land nu willen besturen?"

Meest gelezen